Het Klein Seminarie is een sociaal bewogen school met een christelijke inspiratie. Onze leerlingen krijgen volop de ruimte om zich evenwichtig te ontwikkelen tot lerende, sportieve, creatieve en enthousiaste jongeren. 

Ruimte

Hier is dus plaats voor jou… vééél plaats! Op een heel grote speelplaats kan je wandelen, voetballen, praten, … We hebben ook veel groen op onze school, met als blikvanger onze mooie Engelse tuin. In de Dreef kan je je boterhammen opeten bij goed weer en leerkrachten en leerlingen onderhouden samen een ecologische tuin: Ecoland. De kapel biedt je stilte en rust.

Leeromgeving

Een aangename leeromgeving? Reken maar! Goed uitgeruste klaslokalen, vernieuwde specialisatieklassen, vijf informaticalokalen, een open leercentrum, … Ons fantastisch onderhoudspersoneel verzorgt dit allemaal tot in de puntjes.

Samen leren

Wij willen samen leren leren en samen leren leven. Met modern onderwijs betrekken we je actief bij de lessen. Via het digitale leerplatform Smartschool kunnen jij en je ouders leermateriaal, foto’s, brieven, je agenda en punten bekijken en communiceren met de leerkrachten. Doorheen de drie graden word je zelfstandiger en neem je steeds meer verantwoordelijkheid. Onze ASO- en TSO-richtingen zijn een goede springplank naar het hoger onderwijs.

Zorgzaam

Je bent in goede handen. Je leerkrachten geven les met passie en vakkennis. Bij vragen of problemen kan je altijd eerst terecht bij je klastitularis. Ook de zorgcoördinatoren en het CLB staan voor je klaar als je individuele zorg of begeleiding nodig hebt (lees hier meer over zorg). We hopen dat jullie allemaal goede vrienden worden. Moest er zich toch een probleem voordoen, hebben we leerlingen opgeleid om te bemiddelen, dat noemen we peer mediation. We hebben ook een uitgewerkt beleid rond pesten. Lees het hier !

Sport

Ruime sportvelden nodigen uit om buiten te sporten. Er zijn terreinen voor voetbal, volleybal, basketbal en er is een atletiekpiste. Daarnaast zijn er twee turnzalen en een hypermoderne sporthal. We hebben zelfs een eigen zwembad! 
De sportleerkrachten en de leerlingensportraad organiseren tal van activiteiten zoals sportdagen, middagsport, klassen- en scholencompetities. Met de leerlingen van STEM-Sport gaan ze in de winter langlaufen of skiën. We zijn een school in beweging!

Sfeer

Er gebeurt elke dag wel iets bij ons op school! In de middagpauze kan je buiten spelen of binnen sporten of schaken. Veel leerlingen zetten zich in voor een goed doel, de leerlingenraad organiseert tal van activiteiten (fuif, festivalweek, Valentijnsactie), smullen kan op het Herfstfeest of de Italiaanse avond, voor elk jaar zijn er projecten, toneelvoorstellingen, lezingen, … Ook je muzikale ei kan je bij ons op school kwijt. Je trekt er ook regelmatig op uit: lessen in het bos, je uitleven in De Mosten, een excursie naar de haven of een museum, toneel kijken in de Warande, … In het eerste jaar trek je drie dagen op met je klasgenoten in Malle. Het derde jaar logeert in Ieper. In het vijfde jaar kan je naar Londen, Parijs of Berlijn en in het zesde mag je op Italiëreis. Op de retoricadag doen de laatstejaars eens gek: ze tellen dan hun laatste 100 dagen af. Op het galabal komt iedereen gelukkig weer piekfijn voor de dag.

Oud-leerlingen

Heel veel van onze afgestudeerde leerlingen komen met plezier nog eens langs. Op de studentenbabbels vertellen ze aan de zesdejaars wat hen te wachten staat. Om de twee jaar is er een grote ontmoetingsdag. Ben je benieuwd naar onze bekende oud-leerlingen? Klik hier!

Van 2,5 tot 18 

Wist je dat wij ook een eigen kleuterschool en lagere school hebben? 

Home @ school

Zou je graag op internaat komen bij ons? Home@school Klein Seminarie geeft jongens en meisjes vanaf het vierde leerjaar basisonderwijs tot het einde van het secundair onderwijs de kans om er te verblijven van maandagmorgen (eventueel zondagavond) tot vrijdag na schooltijd. Je gaat dan naar school bij onze basisschool of bij één van de secundaire scholen van de scholengemeenschap Markdal. De samenwerking tussen Home@school en de scholen zorgt voor een efficiëntere studiebegeleiding. De resultaten worden van dichtbij opgevolgd en indien nodig wordt er bijgestuurd.

Geschiedenis

Oprichting

In 1834 nam de pastoor van Hoogstraten, E.H. Cauwenbergh, het initiatief om een college op te richten, het Klein Seminarie van Hoogstraten. Het had hetzelfde schoolreglement, studieprogramma, dagindeling als het Klein Seminarie van Mechelen. Toch zou de school in Hoogstraten een eigen karakter weten op te bouwen. Een belangrijke bestaansreden van het Klein Seminarie was het ontwikkelen van priesterroepingen. Op de school creëerde men een sfeer waarin godsdienstigheid kon bloeien.

Veranderingen

Gedurende meer dan 120 jaar veranderde er bijna niets aan het curriculum. Het Klein Seminarie was een éénrichtingsstudie, met als basisvakken Grieks en Latijn. In 1959 kwam daar echter verandering in toen er naast het reeds 125 jaar oude internaat ook een externaat werd opgericht.
In 1960 werd de Moderne Humaniora ingericht naast de Latijn-Griekse afdeling, een mijlpaal voor de school. De daaropvolgende jaren breidde het curriculum verder uit. In 1965 beschikte de school over de afdelingen Latijn-Grieks, Latijn-wetenschappen, Latijn-wiskunde, wetenschappelijke A en wetenschappelijke B. In 1970 kwam daar nog een economische afdeling bij.
Na de oprichting van de handelsafdeling in 1979 verschenen in 1982 de eerste meisjes binnen de schoolmuren. Vanaf het midden van de jaren ’90 kregen de verschillende studierichtingen nieuwe namen en nieuwe accenten, in 2005 werd de richting Humane wetenschappen opgestart.
In 2016 voerde de school de richtingen STEM en STEM-sport in, studierichtingen die erg in de smaak blijken te vallen.
In 1980 opende het internaat zijn deuren voor de jongensinternen van de andere scholen in Hoogstraten. Sinds 2016 zijn ook meisjesinternen toegelaten op het Klein Seminarie.

Scholengemeenschap Markdal

Sinds 1999 maakt het Klein Seminarie samen met de drie andere Hoogstraatse secundaire scholen (Instituut Spijker, VTI Spijker en VITO) deel uit van de scholengemeenschap Markdal. In 2014 werd ook Berkenbeek (BUSO, gevestigd in Wuustwezel) lid.

Deze postkaarten en nog veel meer historische beelden van de school vind je bij Erfgoedbank Hoogstraten:

Wat wil je nog weten?

Als je in het vijfde of zesde leerjaar zit, heb je vast een boel vragen. Hoe gaat het nu echt zijn? Onze eerstejaars geven je alle antwoorden op onze Junior-pagina.

Misschien wil je ook wel eens weten hoe het zit met schoolboeken, eten, fietsenstalling, studietoelagen, parkeren, … Kijk dan zeker eens op de pagina met praktische info: van A tot Z.

Campus in beeld

Links

Sociale media

Je kan op de hoogte blijven via deze website, maar je kan ons ook volgen via

 Facebook: KleinSeminarie 

 Twitter: Klein_Seminarie

  Instagram: kleinseminariehoogstraten

Call Now Button