Zonnepanelen gearriveerd

Eerst waren heel wat graafwerken nodig voor bekabeling en wachtbuizen. Eind februari werden de zonnepanelen en andere materialen op het dak geleverd. De montagewerken zullen ongeveer drie à vier weken in beslag nemen. Van zodra Fluvius de zonnepanelen heeft aangesloten en gekeurd, kunnen ze in werking treden.

De zonnepanelen zijn er!

De afgelopen jaren investeerden we in energiebesparende maatregelen. We vervingen de ramen, isoleerden gevels, daken en verluchtingsruimtes en vernieuwden onze verwarmingsinstallatie. Daarmee hebben we ons gasverbruik al met 40% kunnen terugdringen.

Toen we een aantal jaren geleden onderzochten of zonnepanelen voor ons interessant waren, bleek dat niet zo te zijn: de daken waren in slechte staat, de systemen nog niet rendabel genoeg en het openbaar elektriciteitsnet kon de overproductie niet aan.

Intussen zijn de omstandigheden anders. Daarom kunnen we nu starten met de installatie van 933 zonnepanelen op de daken van het internaatsgebouw, het Lensgebouw, het auditorium, de turnzaal, de basisschool en de sporthal.

De zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 293.9 kWp. Deze energieproductie stemt overeen met 70% van ons jaarverbruik. Toch zal ons energieverbruik via deze eigen energieproductie maar 40% dalen omdat de piekperiodes van productie (zomer) en verbruik (winter) niet samenvallen.

Deze investering kost ons ongeveer €350.000. Hiervoor gaan we voor 100% een renteloze lening aan via Agion voor de duur van 15 jaar. De investeringskost is vrij hoog omdat we alle gebouwen ondergronds met kabels moeten verbinden. Toch zal ons dit van bij de start een financiële besparing op energie opleveren.

E³: Naast economische overwegingen doen we dit ook om ecologische en educatieve redenen. In ons opvoedingsproject verwijzen we naar onze gezamenlijke verantwoordelijkheid tegenover de natuur. Uiteraard is het belangrijk dat we onze leerlingen het goede voorbeeld tonen. Er zijn zeker nog andere maatregelen die we kunnen en willen nemen om een duurzamere school te worden. Daar wordt volop aan gewerkt!

Zonnepanelen gearriveerd
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button