Vlaanderen investeert in Hoogstraats erfgoed

Op RTV:

Lees hieronder de officiële persmededeling.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twee nieuwe restauratiefases voor erfgoedmonumenten in Hoogstraten: de Sint-Katharinakerk en het Klein Seminarie. Voor beide dossiers sloot de Vlaamse regering een meerjarenovereenkomst af. Vandaag kent de Vlaamse overheid een premieschijf van 4,7 miljoen euro toe. “Dankzij de meerjarenovereenkomst kan Hoogstraten op structurele steun van de Vlaamse Regering rekenen. Deze grootschalige restauratiecampagne zorgt ervoor dat we de Sint-Katharinakerk en het Klein Seminarie in uitstekende staat kunnen bewaren, voor ons en voor komende generaties”, zegt minister Diependaele.

“Ons unieke erfgoed is één van de belangrijkste toeristische troeven van Hoogstraten”, zegt burgemeester Marc Van Aperen. “Het stadsbestuur investeert sterk in de instandhouding van deze gebouwen, want ze vormen het kloppende hart van onze stad. Wij zijn blij dat we dit hand in hand met de Vlaamse Regering kunnen doen.”

Restauratie voor het Klein Seminarie in Hoogstraten

De eerste restauratiefase van het Klein Seminarie in Hoogstraten gaat om het exterieur van de voorbouw, inclusief de restauratie van het schrijnwerk met aandacht voor hedendaagse comfortnormen en energieprestaties. Deze restauratie vangt aan in 2022.
Het interieur van één vleugel van de voorbouw zal nu ook volledig aangepast worden aan de hedendaagse standaarden. In de vleugel komen onder meer nieuwe klaslokalen en een leraarslokaal. Voor deze restauratiefase is een premie van 2,7 miljoen voorzien.

“Het Klein Seminarie in Hoogstraten is één van de belangrijkste art-deco-schoolgebouwen van Vlaanderen. De voorbouw van het Seminarie en de Eeuwfeestkapel zijn beschermd als monument. Scholen hebben een bijzondere maatschappelijke functie in onze samenleving. Niet enkel leerlingen gebruiken het Klein Seminarie; door oudercontacten, opendeurdagen en oud-leerlingdagen komen heel wat bezoekers over de vloer. Maar deze school zet haar deuren ook wijder open voor bijvoorbeeld feesten of sport- en jeugdvakanties. Zo krijgen veel mensen de kans om deze architecturale parel te bewonderen”, aldus minister Matthias Diependaele.

De imposante voorbouw van het schoolgebouw krijgt dankzij de restauratie bijkomende klaslokalen, en er komen een refter en studiezaal op de derde verdieping. De kapel werd al gebruikt als een kunstzinnige locatie zowel voor de school zelf als voor de inwoners van Hoogstraten. Er werden verscheidene activiteiten georganiseerd zoals een jazzpicknick, muziekoptredens, voorleessessies, een reuzeschaakspel… Na de restauratie blijft de kapel in gebruik voor verschillende activiteiten, maar de school zoekt verder naar een duurzame herbestemming. Het is de bedoeling dat de kapel een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van het Klein Seminarie en de deuren opent voor alle mensen van Hoogstraten en omgeving.

Joeri Van Gils, algemeen directeur van het Klein Seminarie vult aan: “In onze school en internaat gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Met deze restauratie geven we een historisch monument zijn oorspronkelijke grandeur terug en maken het in al zijn aspecten geschikt voor modern onderwijs. Dit project is ook uniek in Vlaanderen omdat we twee subsidiekanalen combineren: zowel Onroerend Erfgoed als het departement Onderwijs (AGION) doen investeringen. Ook de school zelf draagt bij uit eigen middelen. We zijn trots dat onze leerlingen in zo’n knappe omgeving mogen leren, leven en groeien.”

Foto’s en meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/46595

Restauratie van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten

In 2018 keurde de Vlaamse Regering een meerjarenovereenkomst goed om het schip en het interieur van de Sint-Katharinakerk te restaureren. De restauratiewerken worden over 7 jaren gespreid, waarvoor een totaalbedrag van 6,3 miljoen euro is voorzien. Het is de eerste grote restauratie sinds het herstel van de oorlogsschade in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

In 2021 wordt gestart met de derde restauratiefase (er zijn in totaal vijf fasen voorzien). Dat betekent dat zowel de buitenkant als de glasramen van het koor worden aangepakt. Deze zone is het meest ongeschonden uit de oorlog gekomen. Hier vind je nog de oorspronkelijke gevels en de houten spantstructuur. De kwaliteit van de oorspronkelijke natuursteen is beduidend beter dan die van in de wederopbouwfase, waardoor de gevelwerken minder ingrijpend zijn. In de wederopbouwperiode werden betonnen spanten gebruikt, in het koor bleef de originele houten spantstructuur bewaard. Ook de prachtige collectie 16de- en 19de-eeuwse glasramen van het koor wordt gerestaureerd. De glasramen zijn tijdens de oorlog gedemonteerd en hebben de ravage overleefd. Door de werken te faseren zorgt de bouwheer ervoor dat de kerk toegankelijk blijft. Voor deze restauratiefase is 2 miljoen euro voorzien.

“De Sint-Katharinakerk is gebouwd in de zestiende eeuw en mocht getuige zijn van een belangrijke periode in de Vlaamse geschiedenis. Ze symboliseert de verbondenheid van de Nederlanden en het belang van deze regio binnen het Habsburgse rijk onder Karel V. Dankzij de ruime verzameling opmerkelijke glasramen is Hoogstraten voor België een belangrijke site op het gebied van historisch gebrandschilderd glas. De kerk herbergt nog andere waardevolle kunstschatten zoals gotische meubels en het Vlaamse topstuk ‘Taferelen uit het leven van de heilige Jozef’”, besluit minister Diependaele.

Meer informatie en beeldmateriaal: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/46578

Vlaanderen investeert in Hoogstraats erfgoed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button