Slinger van Foucault in de kapel

Slinger van Foucault

Parijs, 1851. Leon Foucault demonstreert trots en zelfverzekerd voor het eerst zijn slinger in het Panthéon in Parijs. Zo beslechtte hij definitief een discussie die de wereld eeuwenlang had beroerd. Meer dan 150 jaar later hernemen wetenschapsleerkrachten van het Klein Seminarie deze elegante proef en proberen zo aan te tonen dat de aarde om haar as draait. U bent van harte welkom om hiervan getuige te zijn.

Publieke demonstraties

zaterdag 6 mei: doorlopend vrije toegang van 13.30 u tot 17.00
     met demonstraties om 13.30 u – 14.30 u – 15.30 u – 16.30 u

zondag 7 mei: doorlopend vrije toegang van 10.00 u tot 17.00 u
     met demonstraties om 10.30 – 11.30 – 12.30 – 13.30 – 14.30 – 15.30 – 16.30

doorlopend toegankelijk – vrije toegang – demonstraties starten om het uur

Organisatie

De demonstraties van De Slinger van Foucault worden uitgevoerd door leden van Bèta. Bèta is een groep enthousiaste wetenschapsleerkrachten die proberen om regelmatig ‘wetenschap uit de klas te laten komen’. De Slinger van Foucault is het grootste project dat Bèta tot nu toe op poten heeft gezet. Voor de praktische uitwerking doet Bèta een beroep op de hulp van De Vrienden van De Slinger.

De slinger

We maken tijdens de demonstraties gebruik van een slinger met een lengte van 13,5 m en een massa van 27 kg. De slinger wordt niet magnetisch aangedreven en moet daarom regelmatig opnieuw in beweging gebracht worden. De slingerbeweging duurt echter lang genoeg om de rotatie van de aarde aan te tonen.

Wat mag u verwachten?

De draaiing van de aarde wordt door een Bèta-medewerker gedemonstreerd met behulp van de slinger. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling over het leven van Foucault, draaiing van de aarde, gyroscopen, godsdienst en wetenschap, …  

plattegrond

Parkeren

Er is ruime parkeergelegenheid op de jeugdparking van HVV achter de school (toegang via Katelijnestraat, zie plan).  Op zaterdag 6 mei kan u parkeren op de speelplaats. Op zondag 7 mei is dit niet mogelijk omwille van de opendeurdag op onze school.

Voor meer informatie: bart.engelen@klein-seminarie.be

Slinger van Foucault in de kapel
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button