Samen voor sociale bescherming

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Ziek worden en geen medicijnen kunnen kopen. Werken maar toch arm blijven. Je werk verliezen of je oogst verloren zien gaan en geen enkel inkomen meer hebben. Een leven lang werken en geen pensioen krijgen…Voor ¾ van de mensheid is dat geen fictie.

Slechts 27% van de wereldbevolking heeft volwaardige sociale bescherming. De overige 73%, 5 miljard mensen, beschikt in het beste geval over een onvolledige bescherming, als ze al niet volledig ontbreekt.

Dat heeft rampzalige gevolgen. Bij de minste tegenslag komen onbeschermde mensen in grote problemen en moeten ze hun schaarse eigendommen uitputten. Elk jaar komen 100 miljoen mensen in de armoede terecht als gevolg van kosten die ze moesten maken voor gezondheidszorg. En vrouwen zijn, overal ter wereld, de eerste slachtoffers van deze situatie.

Waar je ook woont, zonder sociale bescherming is het leven als het ware een loterij. Dat is het geval in lage inkomenslanden, maar even goed in Europa.

Sinds het begin van de crisis kwam de toegang tot gezondheidszorgen voor 28% van de Griekse bevolking zwaar in het gedrang. In België leeft 15% van de bevolking in armoede. Maar zonder sociale bescherming zou dit percentage stijgen tot 40%. Het feit dat we de crisis min of meer goed doorkomen is voor een belangrijk deel te danken aan onze sociale bescherming.

20 organisaties – ngo’s, vakbonden en mutualiteiten – maken zich ernstig zorgen en slaan de handen in elkaar voor een gezamenlijke campagne ‘sociale bescherming voor iedereen’, die 2 jaar zal duren: 2015-2016.

Wereldsolidariteit en Fos-socialistische solidariteit voeren in het voorjaar campagne. Anderen volgen. Ook 11.11.11 doet mee met zijn najaarscampagne.
Bron: www.socialebescherming.be

Samen voor sociale bescherming
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button