Philips haalt Paul Stoffels binnen

Paul Stoffels (retorica 80), de belangrijkste Belg in de wereldwijde farmasector, wordt bestuurder bij het Nederlandse concern Philips.

De intrede van Stoffels in de bestuurskamer van Philips illustreert de transformatie die het Nederlandse concern heeft ondergaan. Na het afstoten van de lichtdivisie vorig jaar ligt de focus bijna helemaal op gezondheid en medische technologie.

Dat gaat van melkflesjes voor baby’s en tandenborstels tot complexe ziekenhuisapparatuur zoals scanners, bestralingsmachines en beeldvormingsmateriaal. Philips bouwt ook een divisie uit met technologie om patiënten bijvoorbeeld op afstand te monitoren.

Met Paul Stoffels haalt Philips, goed voor 17,5 miljard euro jaaromzet en bijna 2 miljard euro brutobedrijfswinst, een klepper van formaat binnen. Stoffels is als chief scientific officer de nummer twee van de Amerikaanse farmareus John-son & Johnson en is er verantwoordelijk voor 40.000 mensen in de geneesmiddelendivisie.

De vijftiger begon zijn carrière als onderzoeker in Congo en maakte nadien furore met zijn werk bij Janssen Pharmaceutica en Tibotec-Virco. De aidsremmers die hij er samen met Rudi Pauwels, de oprichter van Biocartis, ontwikkelde, maken nog steeds deel uit van de standaardbehandeling voor hiv-patiënten.

Stoffels is tevens – samen met onder anderen Bill Gates en de Belg Peter Piot – een van de trekkers van CEPI. Dat fonds is opgericht om de ontwikkeling van vaccins te versnellen en zo beter voorbereid de strijd aan te gaan met epidemieën zoals ebola.

De Philips-aandeelhouders moeten de benoeming van Stoffels in mei goedkeuren.

De nauwere banden van Philips met de farmasector werden eerder al duidelijk toen CEO Frans van Houten tot bestuurder werd benoemd bij het Zwitserse Novartis.

Bronvermelding: De Tijd: tekst: Jan De Schamphelaere, afbeelding: ©Wim Kempenaers

 

 

Philips haalt Paul Stoffels binnen
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button