Paul Van Tigchelt spreekt over terreurbestrijding

Op 15 november kwam oud-leerling Paul Van Tigchelt (retorica 91) spreken over zijn taak als directeur van het OCAD (het coördinatie-orgaan voor de dreigingsanalyse). We zijn erg dankbaar dat hij ondanks zijn drukke agenda tijd kon maken voor de vijfde- en zesdejaars. 

Het sluipende gif van de terreurbeweging IS kwam de voorbije jaren almaar dichterbij. Op 22 maart werden we recht in het hart van ons land getroffen. Het dreigingsniveau staat al geruime tijd op 3. Wat wil dat precies zeggen? Wie bepaalt dat dreigingsniveau en hoe doen ze dat? Hoe wil men terrorisme aanpakken? 

Paul Van Tigchelt begon al meteen met het beantwoorden van één van de vragen van de leerlingen, namelijk “Haalt u zelf veel voldoening uit uw werk?” Het antwoord was volmondig “Ja, als ik mee kan helpen onze democratie te stellen tegenover terreur.” 

Het OCAD werd in 2006 opgericht en werkt mee aan het bestrijden van terrorisme en extremisme. Het doet dat in de eerste plaats door het verzamelen en delen van informatie. Verder heeft het ook een coördinerende taak, zeker in een land met zoveel bestuursniveau’s. De mensen van het OCAD werken uiteraard samen met de politie, de inlichtingendiensten, het leger, de dienst vreemdelingenzaken, … Daarnaast krijgen ze ook veel informatie van bijvoorbeeld sportclubs of andere verenigingen. Het opvolgen van sociale media neemt ook een steeds belangrijker plaats in. 

Met al deze informatie stelt het OCAD analyses op. Dat kan gaan om punctuele analyses, bv. voor de organisatie van een evenement, maar ook om een meer algemene analyse, een soort “thermometer” van het dreigingsniveau in ons land. 

We kwamen ook te weten hoe radicalisering gebeurt en hoe IS het doelwit verlegd heeft van politie en leger naar de gewone burgers. Natuurlijk moet dan ook de aanpak van terreur hierop afgestemd worden. Bij deze strategische analyses vindt Van Tigchelt het belangrijk om niet te polariseren, we mogen niet vervallen in een wij-zij-verhaal: “Er is geen probleem met ‘de islam’, wel met een groep mensen die de islam gekaapt heeft om zijn eigen ideeën door te voeren.”

Hoe zit het nu met de Syriëstrijders? Op dit ogenblik hebben we in ons land geen nieuwe vertrekkers, maar de terugkeerders moeten we goed opvolgen. Ook moet de vluchtelingenstroom goed in het oog worden gehouden, omdat IS daar misbruik van maakt. Verder is men bezorgd over de mensen die hier radicaliseren, de zogenaamde “homegrown terrorist fighters”. 

Van Tigchelt vertelde dat het aanpakken van radicalisering zeer complex is. Hij waarschuwt hierbij voor twee factoren: aliënatie (vervreemding van de familie, maatschappij) en indoctrinatie. Een inclusief lokaal beleid zoals in Mechelen kan een antwoord zijn. 

Ten slotte kregen onze leerlingen ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Hartelijk dank!

 

Lees meer over het OCAD: Nieuwsblad, GVA, of deredactie.be: “OCAD wordt versterkt met 20 mensen

In De Zevende Dag van 13/11/16 zat ook een fragment over dit thema, klik hier om het te bekijken

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Paul Van Tigchelt spreekt over terreurbestrijding
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button