Naar de tweede ronde van Generation €uro !

De wedstrijd Generation €uro van de Nationale Bank loopt gelijktijdig in alle Eurolanden. Vier leerlingen uit 6EWIB gaan naar de tweede ronde! Het werk dat deze wedstrijd vraagt, hoort thuis in hun eindwerk economie. Deze leerlingen werden woensdag 15 november ontvangen op de NBB in Brussel voor een inleiding in het monetair beleid van de EMU. 

De wedstrijd

Generation €uro Students’ Award is een door de Nationale Bank georganiseerde wedstrijd voor leerlingen uit de laatste twee jaar van het middelbaar onderwijs. Het doel ervan? Een beter inzicht in de Europese Centrale Bank en in het beleid dat ze voert. De wedstrijd vindt plaats in een twaalftal landen van het eurogebied. De winnaars van elk land (in België nemen Nederlandstaligen en Franstaligen apart deel) zullen elkaar in de lente van volgend jaar ontmoeten in Frankfurt, waar ze worden ontvangen door Mario Draghi …

Het monetair beleid uitleggen in eenvoudige bewoordingen …

Er gaat geen maand, en soms zelfs geen week, voorbij zonder dat de Europese Centrale Bank de krantenkoppen haalt. Wie zou echter in eenvoudige bewoordingen kunnen uitleggen wat ze doet en waarom? Dat is precies het spel dat de jongeren uit de laatste twee jaar van het middelbaar in het hele land mogen spelen. Na een eerste selectieronde via een online quiz dienen ze niet enkel uit te leggen wat monetair beleid is, maar ook een beslissing te nemen zoals de Raad van Bestuur dat doet. In welke richting moet de beleidsrente gaan? Moeten de aankopen van activa worden voortgezet? Of moet helikoptergeld worden ingevoerd?

Creativiteit en kritische geest zijn welkom!

Na die schijnbaar eenvoudige test wordt de jongeren nog gevraagd zich uit te spreken over actualiteitsvragen inzake monetair beleid : ‘Is het accommoderend beleid van de ECB efficiënt? Welke risico’s houdt het in?’ … Wij vuren die vragen ook op de lezers af!

De wedstrijd bestaat sinds 2007 (net vóór de crisis uitbrak). Dit jaar besloot de Nationale Bank echter vooral de creativiteit en de kritische geest van de deelnemers aan te moedigen. Zelfs in het monetair beleid geldt immers dat uit een botsing van ideeën inzicht voortvloeit!

http://www.generationeuro.be

Naar de tweede ronde van Generation €uro !
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button