Memorial Louis Fransen

Kunstproject 2018-2020

Louis Fransen (1928-2010) – Rui Ogata voor de Japanners- is wereldberoemd in Japan, maar hier in Vlaanderen (voorlopig) nog te weinig bekend.

Louis Fransen is een Hoogstratenaar die in Japan als monumentaal kunstenaar ruim 40 jaar werkte in CREARE met directeur Hisao Taki, die na de oorlog bij de wederopbouw in openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, scholen, stations e.d. kunstwerken liet plaatsen, zoals wandkeramieken en glasramen.

Louis Fransen was directeur van het atelier en coördineerde de productie van eigen werk en dat van vele andere kunstenaars, zoals o.a. ook van de Duitse glasraamkunstenaar Ludwig Schaffrath die iets gelijkaardigs deed in zijn land en in Japan. Origineel aan hun glasramen is het gebruik van natuurlijk gekleurd glas uit Bohemen i.p.v. de beschildering van het glas en de aanwending van het lood als onderdeel van de tekening en niet louter als ondersteuning van het glas.

Louis Fransen behaalde ook een master in de Oosterse fillosofie en doceerde aan diverse Japanse universiteiten, o.a. in Tokyo, Okinawa en China.

Van 11 november tot 2 december vindt een tentoonstelling plaats van zijn belangrijkste werken:  uitzonderlijke voorbeelden van zijn wandkeramiek en van zijn glasramen bevinden zich in VTI Spijker & Hotelschool onder de titel “Herinneringen aan mijn jeugd” en Gefluisterde ontmoetingen”. De tentoonstelling wordt hierrond opgebouwd en aangevuld met blow-ups van zijn monumentaal werk en verder met een selectie uit zijn olieverven, die voornamelijk ontstaan zijn in de jaren ’70 na zijn verschillende bezoeken aan grote kunstenaars in Mexico, Guatemala  en Peru. Verder komen er een reeks aquarellen, tekeningen en werk uit zijn eerste periode in Japan, meer religieus van inspiratie.

Louis Fransen is niet alleen een uitzonderlijk kunstenaar – bewijs daarvan is o.a. uitverkiezing in 1999 tot het ontwerpen van een postzegel, verspreid over 10 miljoen exemplaren – hij was ook een  begenadigd verteller zoals blijkt uit zijn uitgebreide correspondentie en columns, hij was een dichter in hart en nieren en een diepzinnig filosoof die zich onder meer liet inspireren door de Duits-Joodse filosoof Martin Buber met zijn werk “Ich und Du”, waarvan reflecties opgenomen zijn in de reeks glasramen “Gefluisterde ontmoetingen.”

Naast de tentoonstelling loopt er ook een kunstroute die de wandelaar voert langs vier Hoogstraatse scholen waar Louis Fransen kunstwerken plaatste. Toelichting bij die werken is te vinden op de website www.louisfransen.be

In 2019 wordt het project voortgezet met een avondvullende kunst- en -cultuuravond met gastronomische allure waar naast muziek ook enkele creaties van kunstwerken– naar een ontwerp van Louis Fransen zelf en een ontwerp van een hedendaagskunstenaar- gebracht worden.

In 2020 plannen we reizen naar Japan onder het motto “Louis Fransen achterna” met een trip langs zijn voornaamste werken in stations en openbare gebouwen.

Coördinaten:

Memorial Louis Fransen
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button