Media Mashup in 6WWI8

Vrijdag 25 mei kwamen Marjolein Fransen en Elfi De Vos van JEF een workshop geven over propaganda en manipulatie van beelden. De leerlingen lieten hun creativiteit de vrije loop met de Mashup Table, een primeur voor België.

JEF maakt kinderen en jongeren filmwijs en brengt de beste films voor kleuter-, basis- en secundair onderwijs in de zalen in heel Vlaanderen en Brussel. Via interactieve lesmappen, workshops en gesprekken met filmmakers, maakt JEF leerlingen enthousiast voor film. 

De workshop van vrijdag was een allereerste test met de Mashup-tafel, een Franse innovatie. Dit kadert in een groter project: “Media Mashup” is een film-educatief traject in secundaire scholen waarbij de bewustwording rond propaganda wordt aangescherpt op een actieve en creatieve manier. Door de sociale media kan er een muur onstaan rond het referentiekader van leerlingen. Ze worden aangemoedigd om eens over die muur heen te kijken. Tijdens de workshop krijgen ze inzicht in beeldmanipulatie. Ze experimenteren zelf met bestaande beeldfragmenten met de Mashup-tafel en uiteindelijk maken ze een eigen korte video met een positieve boodschap.

Leerling Matias Abarca (6WWI8): “We hebben verschillende beeldfragmenten gekregen waarmee we via enkele ludieke opdrachten onze eigen verhalen moesten maken. Na een beetje puzzelen met de fragmenten, geluidseffecten en muziek waren we in staat om in groepjes een verhaal of reclamespot te creëren die zeer weinig te maken had met de betekenis van de oorspronkelijke beelden. Nadat we al video’s hadden gezien, realiseerden we ons dat media mensen heel erg kunnen beïnvloeden en manipuleren zonder dat ze het beseffen. Ten slotte hebben we ook nog even gebrainstormd over de term propaganda en wat we daarmee associëren. Het is tof dat wij deze primeur hebben. Het is de eerste keer dat deze workshop wordt uitgevoerd in België en de tweede keer dat een groep jongeren meedoet buiten Frankrijk.”


Ook leraar Marc Adriaensen is enthousiast: “De leerlingen vinden zo een andere werkvorm wel eens leuk. Ze zijn nu aan het experimenteren en ervaren zelf hoe makkelijk het is om beelden te manipuleren. Ze leren dat de context bij beelden alles bepaalt. Deze workshop past binnen mijn lessen Nederlands en is ook een goede try-out voor mijn seminarie Media volgend jaar.”

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij steun van de Vlaamse overheid in het kader van innovatieve partnerprojecten, in samen werking met Mediawijs en Kingsberry.

Media Mashup in 6WWI8
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button