Learn@work: onze leerlingen krijgen een warm welkom!

Vorige week deed 6TSO gedurende twee dagen (dinsdag 27 en woensdag 28 september) een observatiestage bij heel wat bedrijven uit de buurt. Voor Nederlands maakten zij een mini-verslag met hun verwachtingen, hun belevenissen en wat meer informatie over het bedrijf. De verslagen van 6HA volgen binnenkort.

6BI

De eerste dag van mijn kijkstage bij Exmore Benelux heb ik een heleboel mensen leren kennen. Niet alleen omdat ik uiteraard eerst werd rondgeleid door het bedrijf, maar omdat ik verschillende mensen mocht observeren bij wat ze allemaal doen in het bedrijf. De voormiddag bestond uit een bijscholing over het nieuwe orderverwerkingsprogramma dat ze binnenkort in gebruik zullen nemen. In de namiddag heb ik dan bij twee mensen van de boekhouding zelf gezeten en daar wat gevolgd en geholpen met enkele kleine dingen. Ik heb die namiddag ook enkele documenten die ik voor latere GP-opdrachten nodig heb opgevraagd en gekregen.

Op dag twee mocht ik weer observeren bij verschillende mensen. Eerst heb ik wat gevolgd bij de orderverwerking en dan mocht ik komen kijken naar de IntraStat-aangifte. Ook deze dag heb ik op zich niet zo veel moeten uitvoeren buiten enkele kleine taakjes zoals facturen plooien,…

Over het algemeen ben ik zeer tevreden over het bedrijf dat aan mij is toegewezen. Er werken leuke mensen en de taken die ik zal krijgen tijdens de blokstage lijken me zeer interessant. Bovendien vind ik de kijkstage heel nuttig omdat ik nu al veel minder stress heb. Dit komt dan vooral door het feit dat ik nu beter weet wat ik moet verwachten van de stage en van de bijhorende taken.

Niels Van Bogaert, 6BI

Op 27 september 2016 ben ik naar mijn stagebedrijf Lambregts & co geweest. Toen ik binnenkwam, werd ik meteen vriendelijk ontvangen en had ik ook een korte kennismaking met mijn stagementor Jan Lambregts omdat ik hem vorige week niet heb kunnen ontmoeten aangezien hij helaas niet aanwezig was. De eerste opdracht die ik kreeg was een heel dik boek lezen met alle boekhoudregels om zo op de hoogte te zijn van wat er in het bedrijf gebeurt. In de namiddag moest ik met de andere werknemers meekijken hoe ze diamanten aan het boeken waren. Op de tweede dag heb ik heel de voormiddag uitleg gekregen over hoe je de personenbelasting voor eenmanszaken opstelt. In de namiddag heb ik moeten helpen met het opstellen van adres- en bestuurswijzigingen in een vzw omdat die documenten ingediend moesten worden bij het Belgisch Staatsblad.  Hierna waren mijn twee dagen kijkstage alweer voorbij.

Martijn Zwart, 6BI

Op woensdag 27 en donderdag 28 september gingen alle leerlingen van het 6de jaar TSO op kijkstage bij hun stagebedrijf. Dit was de voorbereiding van de doe-stage die zal plaatsvinden in januari. Mijn stagebedrijf is Profisk, een boekhoudkantoor gelegen in de industrieweg in Hoogstraten.

Op mijn eerste dag werd ik gevraagd om eerst even mee te kijken met de medewerkers die vast in dienst zijn bij Profisk. Na een tijdje geobserveerd te hebben, was het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ik kreeg al verschillende opdrachten , variërend van een overzicht maken van de btw-aangiften, tot jaarrekeningen opmaken. Ook de tweede dag kreeg ik verschillende taken voorgeschoteld.

Het was voor mij persoonlijk een zeer boeiende en leerzame ervaring aangezien we alles wat we de afgelopen jaren op school hebben gezien, nu ook eens werkelijk in de praktijk kunnen toepassen. Zo kon je je toch al eens voorbereiden op de doe-stage zodat je dan meteen aan de slag kunt gaan. Ten slotte waren de medewerkers van het bedrijf zéér vriendelijk en stonden ze altijd klaar om me te helpen indien ik iets niet begreep. Twee echte topdagen!

Jelle van den Bos, 6BI

Eerst had ik schrik voor mijn kijkstage, omdat ik voor mijn kennismakingsgesprek al in het verkeerde dorp stond. Ze stelden me bij 2beIT op mijn gemak en ontvingen mij met open armen. De kijkstage zelf verliep zeer goed. Ze hadden mij alles goed uitgelegd en onmiddellijk aan het werk gezet. Ze kwamen regelmatig kijken of alles lukte en vroegen of ik al verdere vragen had. Als er iets dringends was, kon ik bij hen terecht. Toen ik begon met het afronden van mijn kijkstage zeiden ze mij dat ze zeer tevreden van me waren en dat ik het goed deed. Hierdoor voel ik me zelfzekerder voor mijn blokstage.

Jolien Hillen, 6BI

Tijdens het kennismakingsgesprek had ik al een zeer goed gevoel bij 3D-Cadworks , toch begon ik nerveus aan mijn eerste dag van de kijkstage. Natuurlijk was deze stress helemaal niet nodig, want de werknemers en mijn stagementor waren supervriendelijk. Hij gaf me eerst een kleine rondleiding door het bedrijf voordat ik zelf aan de slag zou gaan. Ik mocht meteen al programmeren voor het bedrijf, wat ik best wel leuk vond omdat enkel en alleen kijken niets voor mij zou zijn. Ik vond het echt een interessante ervaring en kan zeker niet wachten tot de blokstage in januari!
Noah Van Tiggel, 6BI

Bij de eerste dag op kijkstage bij DCA kreeg ik eerst een rondleiding en hebben ze verteld wat ik waarschijnlijk moet doen bij de doestage. Ze hebben ook al wat onderdelen uitgelegd en omdat twee dagen kijken niet leuk is, moest ik ook al wat facturen controleren en invoeren. Ik ben nu veel geruster voor mijn doestage omdat ik nu al weet wat ik moet doen, ik het ook al eens gedaan heb en ik alle mensen al gezien die er op de afdeling werken. Dat geeft ook een geruststellend gevoel voor januari. Ik kijk er echt naar uit om in januari twee weken aan een stuk te moeten werken.
Nick Marynissen, 6BI

Op dinsdag 27 september 2016 kwam ik binnen bij Van Roey en ik vroeg aan de receptioniste waar mevrouw Claus was. De receptioniste zei dat ze ziek was en dat ik nog even moest wachten tot iemand me kwam halen. Na vijf minuten kwam mevrouw van der Heijden en zij zou me dan rondleiden en helpen. Eerst moest ik een stoel nemen en meekijken naar hoe ze moest boekhouden in Microsoft Navision. Daarna moest ik de post nakijken op fouten tegen de ondernemingsnummer en het bedrag. Ook moest ik kijken of “btw verlegd” op de correcte plaats van de facturen stond. Wanneer ik dit gedaan had, mocht ik gaan kopiëren en dan moest ik de kopie van de factuur met een paperclip bevestigen aan de originele factuur. Hierna mocht ik stempels op de facturen zetten en de facturen ook per onderneming leggen. Toen moest ik op Navision kijken of alles op de factuur correct was en als dat zo was, dan mocht ik de datum met mijn paraaf in de stempel schrijven. In Navision moest ik dan ook de “X” verwijderen uit de kolom “afwachten”; hierdoor wordt de factuur opengesteld voor betaling. Mijn andere opdracht tijdens mijn kijkstage was een factuurbon of bestelbon van elke factuur in mappen opzoeken in zes grote mappen die alfabetisch gerangschikt waren. Ik heb nog niet al te veel kunnen boeken in Navision, omdat ze nu nog met een oude versie werken, maar ze zijn van plan om volgende week te veranderen. Alle knoppen zijn anders dus ze zei dat ik eigenlijk niets moest onthouden van toetsen.
Bjorn Borgers, 6BI

 

6ST

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het bedrijf waar ik stage mag lopen, Verkooijen, voldeed zeker aan mijn verwachtingen. Het is een bijzonder leuk en bruisend bedrijf; ik ben blij dat ik hier via de school terechtgekomen ben. De eerste ochtend werd ik warm onthaald en kreeg ik direct na binnenkomst een rondleiding door het gehele bedrijf. Daarna kreeg ik een bureau met computer toegewezen waar ik tijdens deze twee dagen kijkstage en ook in januari tijdens de doestage twee weken mag zitten. Ik zit in een landschapskantoor samen met zeven andere werknemers, wat erg leerzaam is. De onderlinge sfeer tussen het personeel was erg positief en amicaal. Tijdens deze twee dagen stond iedereen steeds open om mij, indien nodig, te helpen of uitleg te geven. Ik voelde me daarom al snel op mijn gemak. Ook kreeg ik direct al een aantal eenvoudige administratieve taken toebedeeld, waardoor ik me toch enigszins nuttig voelde. Tenslotte heb ik nog kort samen gezeten met mijn stagementor om de verschillende taken te overlopen die ik in januari zal moeten uitvoeren tijdens mijn blokstage. Ik kijk er nu al naar uit.

Fleau Paulussen, 6ST

Dinsdag 27 en woensdag 28 september heb ik stage gelopen bij het proefcentrum in Meerle. Hier wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de groei en evolutie van de aardbei, tomaat en paprika. Ik vind dit een erg interessante studie aangezien ik wel van tuinbouw hou. Maar tijdens mijn stage heb ik het bedrijf ook langs een andere kant leren kennen en nu weet ik dat het meer is dan alleen maar wetenschap en techniek. Behalve de proeven en het onderzoek, komt er natuurlijk ook administratie bij kijken. Onder goede begeleiding heb ik administratieve taken uit moeten voeren waar ik veel van geleerd heb. Ik heb mogen proeven van de gezellige bedrijfssfeer en veel ervaringen opgedaan. Ik heb het bedrijf ervaren als een bedrijf met kracht, klantvriendelijkheid en passie voor het vak. Mijn verwachtingen van het bedrijf zijn dan ook overtroffen na deze leerzame stage. Het was een erg interessante ervaring die ik niet meer zal vergeten. Ik kijk er al naar uit om in januari weer te beginnen.

Liza Kooijman, 6ST

Ik bracht van dinsdag 27 september tot en met woensdag 28 september mijn kijkstage door bij RKW Hyplast Hoogstraten. De eerste dag van de kijkstage had ik wel behoorlijk wat stress, maar mijn stagementor heeft mij meteen gerustgesteld en ik voelde me ook al snel op mijn gemak. Mijn eerste dag was voornamelijk afspraken maken, een rondleiding en het volgen van mijn stagementor als preventieadviseur op het werk.

De tweede dag van de kijkstage kwam ik met een gerust gevoel naar het bedrijf. De tweede dag stond helemaal in contrast met de eerste. Waar ik de eerste dag heel veel heb moeten rondstappen, bracht ik de tweede dag vooral door op kantoor.

Ik kreeg allerhande administratieve opdrachten, zoals materiaal bestellen, een verslag maken,  medische onderzoeken inplannen, mails versturen, kostprijzen van leveranciers berekenen, etc.

Dit waren twee interessante stagedagen bij RKW Hyplast Hoogstraten.

Arne Willems, 6ST

Ik vertrok met enorm veel zenuwen naar mijn eerste dag van de kijkstage, maar eenmaal aangekomen verdween de spanning meteen. Het personeel verwelkomde mij vriendelijk en behandelde mij zeer respectvol gedurende de hele kijkstage. Ik werd geregeld gerustgesteld en kreeg taken te verwerken die veel nut hadden, maar waar ik het gelukkig niet al te moeilijk mee had. De inrichting van het kantoor beviel mij enorm, aangezien ieder bureau zo geordend staat zodat je niet te dicht op elkaar zit, maar zodat er toch ook eenvoudig sociaal contact gemaakt kan worden. Je kon merken dat de verstandhouding goed zit tussen de werknemers. Het vrolijke geluid van de radio op achtergrond creëerde een ontspannen sfeer en er werd regelmatig gelachen op de werkvloer. Tijdens de middagpauzes schoof iedereen telkens aan dezelfde tafel aan, wat nogmaals aanduidt hoe goed iedereen met elkaar omgaat bij Coöperatie Hoogstraten.  Zelf kon ik ook al regelmatig een fijn praatje maken met enkele collega’s, wat een fijn gevoel nalaat. Na deze enorm positieve ervaring kijk ik met genoegen vooruit naar de blokstage, die ik aanvankelijk een beetje vreesde.

Rigo Bruynen, 6ST

Ik ben de afgelopen twee dagen op kijkstage geweest in het bouwbedrijf Bolckmans in Hoogstraten, waar ik door het personeel met open armen ontvangen werd. Ik heb deze dagen ervaren als twee hele leuke, aangename, interessante en leerrijke dagen, waarin ik kennis heb gemaakt met hoe het er aan toe gaat op een kantoor in een grote onderneming. Ik heb in deze periode bij allerlei personen van verschillende afdelingen meegekeken en uiteenlopende taken uitgevoerd, waardoor ik op korte tijd erg veel bijgeleerd heb.

Xanne Damen, 6ST

Mijn kijkstage bij Stadsbestuur Hoogstraten was alvast een geweldige ervaring. Ik heb veel bijgeleerd over verschillende administratieve zaken. Mijn eerste taak op dinsdag was de post. De collega die me daarbij uitleg gaf, heeft dit zeer goed gedaan. Ze heeft ook wat extra uitleg gegeven over hoe het stadsbestuur in elkaar zit, iets wat heel interessants is aangezien ik dat hiervoor niet wist. Ook heb ik uitleg gekregen over de identiteitskaarten, paspoorten, rijbewijzen, het rijksregister, enzovoort. Het feit dat ik ook al een aantal mensen mocht verder helpen, was voor mij een aangename ervaring. Dat gaf me een goed gevoel, omdat ik die dag ook nog eens iets goeds heb gedaan. Ik werd echt goed ontvangen in het bedrijf, en het feit dat mensen ook echt benieuwd waren naar mijn interesses en leven, was ook aangenaam. Ik denk dat deze stage een goede ervaring wordt voor mijn verdere loopbaan, zoals ik al eerder zei.
Hade Huijbrechts, 6ST

Mijn stageplaats was bij De Dennen vzw in Malle, een woonzorg- en revalidatiecentrum. Tijdens mijn kijkstage zat ik samen met mijn stagementor bij het onthaal. Daar heb ik verschillende computergebonden taken uitgevoerd. Ik maakte kennis met het medisch computerprogramma Obasi. Natuurlijk kwam ik ook verschillende medische termen tegen. Ik vond mijn stage zeer boeiend; de dagen vlogen voorbij. De kijkstage voldeed aan mijn verwachtingen. Ik kijk al uit naar de blokstage in januari.

Hanne Meeusen, 6ST

Toen ik in ETAP aankwam, werd ik vriendelijk ontvangen. Mijn stagebegeleidster heeft me meteen een rondleiding gegeven. Ze hebben me ook vermeld dat ik in plaats van bij de personeelsdienst, voor de dienst marketing zal werken, aangezien het daar zo druk was. Ik kreeg dan ook meteen enkele opdrachten. Jammer genoeg wist ik in het begin niet goed hoe ik te werk moest gaan, en heb dus vrij veel moeten vragen. Zo is er ook vrij veel tijd verloren gegaan.

Het was hoe dan ook erg leuk bij ETAP, desondanks  ik een beetje gesukkeld heb met de dingen die ik moest doen. De tweede dag verliep beter, omdat ik opdrachten kreeg die meer in mijn leerrichting lagen. Zo ging het vlotter en heb ik mijn kijkstage goed kunnen afsluiten. ETAP is een bedrijf met vriendelijke, behulpzame en leuke mensen. Ik kijk er echt naar uit om me twee weken volledig in hun wereld te storten!

Dythe Seeuws, 6ST

Mijn kijkstage bij Stubbe bvba is zeer goed verlopen. Ik werd dinsdagochtend heel vriendelijk onthaald en dat was al een leuk begin. Mijn stagebegeleidster legde mij alles zeer duidelijk en gedetailleerd uit. Af en toe nam ik zelf initiatief om wat taken uit te voeren en dat vonden ze heel goed. Als ik iets niet begreep, vroeg ik meer uitleg en die kreeg ik dan ook heel duidelijk.

Zelf verwachtte ik van de kijkstage dat ik moest toekijken en soms een taak maken, maar dat was gelukkig niet het geval. Ik kijk heel hard uit naar mijn doestage van twee weken in januari. De school doet hiermee absoluut een goede zaak om leerlingen uit het zesde jaar TSO een stage te laten doen waardoor we ook praktisch aan de slag kunnen gaan.

Mathias Surmont, 6ST

Mijn kijkstage vond plaats bij het makelaarskantoor Claessens in Turnhout. Toen ik er voor de eerste keer aankwam, was ik al meteen zeer blij met de ligging maar ook met het kantoor zelf. Het was een vrij open kantoor, met een sfeer die je zin geeft om te werken. Ik werd dan ook goed ontvangen door mijn stagementor en collega’s. Na de korte kennismaking, legde ze me meteen uit hoe alles te werk gaat. Ik mocht meteen beginnen werken, waar ik weeral zeer tevreden over was. Ik maakte in het begin natuurlijk nog wel fouten, maar ze werden meteen vergeven en ze legden me uit dat dat op je eerste dag volkomen normaal is. De tweede dag is nog beter dan de eerste verlopen sinds ik bijna geen fouten meer maakte. Persoonlijk kijk ik dus enorm uit naar de stage in januari, en vind ik het dan ook helemaal niet erg om daar twee weken te werken, met plezier zelfs.

Lander Praet, 6ST

Mijn kijkstage bij AZ Sint-Jozef is uitstekend verlopen. Ik had hele goede verwachtingen en deze zijn allemaal ingevuld. Ik heb al veel mogen doen wat ik gedurende de doestage ook zal moeten doen en ik ben zeker dat dat goed gaat komen. Ik heb een heel leuk bedrijf en ik werd goed geholpen. De mensen waren allemaal enorm vriendelijk en hebben me meteen gerustgesteld. Ik kijk ernaar uit om er in januari enorm veel ervaring op te doen. Ik vind het heel leuk dat ik in dit bedrijf zo dicht bij de mensen sta en ze zo goed mogelijk kan helpen.

Jolien, Lambregts, 6ST

 

Learn@work: onze leerlingen krijgen een warm welkom!
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button