Learn@work: de belevenissen van 6HA op kijkstage!

Dagboek van mijn kijkstage

27/09/2016: Ik kom om 8:20 aan en word hartelijk ontvangen. Om 8:25 beginnen de gesprekken met een aantal projectleiders, waarbij ik vanaf de 2de projectleider getallen in Excel mag typen. Dit duurt tot aan de middagpauze. Hierna mag ik een aantal aankoopfacturen boeken in een boekhoudprogramma en mag ik een aantal facturen klasseren. Na al die activiteiten is het dan 17:00 en zit mijn eerste werkdag er op.

28/09/2016: Vandaag mag ik 10 minuten later beginnen en dus start ik om 8:30. Ik begin met het inboeken van een aantal aankoopfacturen. Na deze aankoopfacturen krijg ik een rondleiding door het hele bedrijf. Hierbij vertelt mijn stagebegeleidster dat ze binnenkort de stock gaan tellen, omdat het einde van het boekjaar in zicht is. Na de middag mag ik in Excel enkele grafieken voor een presentatie van een collega maken en een aantal ingeboekte aankoopfacturen verwerken in Excel.

Tobias Beaux, 6 HA

 

Voor mijn kijkstage bij Lauwerysen-Driesen hoopte ik al wel op een aantal dingen. Die dingen zijn zeker ingelost. Ik kwam terecht in een bedrijf dat veel oog had voor het “leren”. De eerste dag zat ik naast mijn stagementor en liet zij mij alle kneepjes van het vak zien, vooral de dingen waar ik zelf voor kom te staan tijdens de blokstage: contact opnemen met de leverancier, facturen maken en offertes bekijken. Nu weet ik wat ik ongeveer kan verwachten. Ook kwam ik terecht in een bedrijf met een leuke sfeer: heel familiaal en flexibel. Dit zal mij zeker motiveren om er in januari terug tegenaan te gaan. De tweede dag werd ik al iets losser gelaten. Ik mocht zelf wat opzoeken in offertes en ik kreeg ook al mijn eerste opdracht. Die bestond uit het analyseren van informatie en van offertes. Ik mocht een aantal berekeningen maken in Excel en zo tot een eindresultaat komen. Daarna mocht ik ook nog verklaren waarom ik voor dat eindresultaat had gekozen.
Als eerste opdracht vond ik dit zeker geslaagd. In januari zal ik met volle goesting teruggaan.

Thomas Bosmans, 6HA

 

De eerste dag op kijkstage was een leuke ervaring. Ik was samen met nog een andere student van een andere school die dag stage aan het lopen bij T-interim. We werden vriendelijk ontvangen door onze collega’s. In de voormiddag mocht ik al enkele taken uitvoeren, zoals bepaalde personen opbellen. In de namiddag heb ik vooral meegelopen met mijn stagementor. Zo heb ik een sollicitatiegesprek mogen bijwonen en het computersysteem een beetje mogen verkennen. Bij de taken die ik mocht uitvoeren, had ik ook regelmatig de Engelse taal nodig. Ik kwam namelijk regelmatig in aanraking met buitenlanders die geen Nederlands konden. De eerste indrukken van het bedrijf zijn dus zeker en vast positief!

Femke Dedeystere, 6 HA

 

Gebroeders Geens is een zeer aangenaam familiebedrijf om stage bij te doen. Ze zijn ontvankelijk en uiterst vriendelijk. Deze twee dagen kijkstage gaven me direct een band met het bedrijf. Samen met mijn stagementor Hilde Van Dyck en de twee andere dames Linda en Margriet, die voor de administratie van het bedrijf instaan, heb ik al een goed zicht kunnen krijgen op de werking van Gebroeders Geens. De kijkstage begon met de rondleiding door de fabriek, want Gebroeders Geens is fabrikant, verkoper, verhuurder en hersteller van Knikmops en Rolmops toestellen (voor in de bouw). Daarnaast doen ze ook andere reparaties met de machines die ze hebben. Deze twee dagen heb ik al enkele praktische dingen gedaan, zoals vakantie-uren van werknemers controleren en corrigeren, klanten opbellen, maar ook de telefoon opnemen van externe klanten. Ik ben zeer tevreden dat ik bij dit bedrijf stage kan doen.

Wannes Dejans, 6 HA

 

Ik heb kijkstage gehad in Puuur te Hoogstraten. De mensen waren zeer vriendelijk en behulpzaam. Ze legden alles zeer goed en duidelijk uit en maakten veel tijd voor het beantwoorden van eventuele vragen. Zo hielpen ze mij met de taken die ik moest maken uit mijn stage-doeboek. Zonder enig probleem hebben ze al de documentatie meegegeven die ik nodig had om bepaalde opdrachten uit te voeren. Verder heb ik zelf nog niet veel moeten doen. Ik heb al wel contracten mee mogen ingeven om ze daarna te klasseren en sollicitatiegesprekken mogen bijwonen. Voornamelijk hebben ze het systeem waar zij mee werken in grote lijnen uitgelegd. Ik ben alvast zeer benieuwd naar de doestage in januari.

Kathleen Ducheyne, 6 HA

 

Tijdens mijn kijkstage heb ik veel informatie gekregen en heb ik ook veel geleerd over hoe het eraan toe gaat bij Dienstenthuis. Ik wist vooraf nog niet veel over wat dit bedrijf allemaal doet en hoe het te werk gaat.
Ik merkte meteen dat er een hechte band is tussen de werknemers en dat er veel werk is. De werknemers waren altijd bereid om me te helpen en alle vragen te beantwoorden die ik had. Direct toen ik daar aankwam gaven ze mij een rondleiding door het bedrijf. Nadat ik een rondleiding gekregen had, mocht ik al wat kleine dingetjes doen: online cheques ingeven, papieren cheques verwerken (nakijken en ingeven in het systeem Cheqpoint), arbeidsreglementen klasseren, enzovoort.

Ik vond de gehele kijkstage zeer interessant en leuk.

Christiaan Keurntjes, 6 HA

 

Van 28/09 tot 29/09 liep ik een kijkstage bij het bedrijf Sprangers. Gedurende deze periode heb ik verschillende processen en uitvoeringen van het bedrijfsleven mogen bekijken, en ben ik meer te weten gekomen over hoe het er juist allemaal in het bedrijfsleven aan toegaat. De eerste dag kreeg ik al een uitgebreide rondleiding en heb ik vooral veel geluisterd en gevolgd. De tweede dag mocht ik zelf al enkele zaken uitvoeren en uittesten, zodat ik alles zeker goed begreep. Zo heb ik onder andere al btw-nummers en facturen mogen controleren en opzoeken. Ook heb ik al een bestelbon mogen maken. Ik heb van deze kijkstage ook goed gebruik gemaakt om vragen te stellen over wat ik meer wou weten over wat er allemaal gebeurt in het bedrijf. Deze kijkstage gaf mij ook de kans om het personeel alvast wat beter te leren kennen.

Dylan Meyvis, 6 HA

 

Op 27 en 28 september deed ik kijkstage in het bedrijf Vorsselmans. De eerste dag van mijn stage heb ik kennis gemaakt met het personeel. Daarnaast heb ik de historiek van het bedrijf leren kennen, samen met de functies die het moet uitvoeren.

Vanaf de eerste dag werd ik onmiddellijk goed ontvangen door iedereen. Dankzij hun warme verwelkoming voelde ik mij direct al thuis. Omwille van de goede interactie tussen de collega’s ontstaat er een familiale sfeer in het bedrijf Vorsselmans. Dat zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Op de eerste dag heb ik in de namiddag de koppen van de facturen mogen aanmaken. De tweede dag heb ik een aantal aankoop- en verkoopfacturen mogen boeken.

Deze afgelopen dagen waren enorm leerrijk voor mij, zowel op boekhoudkundig vlak als op sociaal vlak. Daarnaast heeft dit bedrijf mij een belangrijke waarde aangeleerd: samenwerking. Een bedrijf kan enkel groeien door samen te werken als een team. Daarom ben ik zeer tevreden dat ik hier stage mag doen, omdat bedrijven zoals Vorsselmans tegenwoordig bijna niet meer bestaan.

Maria Mita Uribe, 6 HA

 

Wij, leerlingen van het Klein Seminarie, hebben deze twee dagen  een kijkstage gehad bij onze verscheidene stageplaatsen. Ik was als stagiair te gast bij zakenkantoor Piet Desmedt VOF in Minderhout. Hij heeft me hartelijk opgenomen in zijn onderneming. Hij is begonnen met enkele algemene feiten over zijn onderneming. Zijn onderneming is namelijk een verzekeringskantoor.
We zijn begonnen met het administratieve gedeelte: een theoretisch gedeelte in zijn vak, maar zeer interessant. Later op de dag hadden we ons eerste commerciële gesprek. Dat was opnieuw zeer interessant.
De  kijkstage heeft me al een klein beetje in de wereld van verzekeringen gebracht. Het lijkt me een interessante wereld, uitgebreid en zeer divers. Er zijn onnoemelijk veel aspecten om rekening mee te houden, wat meteen voor een uitdaging zorgt in de wereld van verzekeringen.
Ik heb een zeer goede stagementor, die me uitgebreide uitleg geeft, vriendelijk is, begaan en professioneel. Het waren twee zeer leerrijke dagen.

Sitse Oomen, 6 HA

 

Mijn eerste indruk bij mijn stagebedrijf Felix was heel goed. Ik heb al allerlei opdrachten mogen uitvoeren die ik ook tijdens de blokstage zal mogen doen, zoals voorbladen maken, klanten toevoegen in Xpower. De werksfeer was heel fijn en iedereen was vriendelijk tegen mij. Het werk zelf is  afwisselend, want je mag kiezen wat je wanneer doet.

Mijn stagementor heeft me heel goed wegwijs gemaakt door een rondleiding te geven en ook de andere collega’s deden dit. Ik werk op de verkoopadministratie en de mensen op de verkoopadministratie kunnen de opdrachten heel goed uitleggen, waardoor ik het  snel snap. Ze werken  heel ontspannen. Daarmee bedoel ik dat er tussendoor soms gepraat mag worden en dat vind ik wel fijn. De werkuren zijn ook perfect voor mij.

Noah Smeets, 6 HA

 

Op mijn stage heb ik veel bijgeleerd. In het begin had ik eerst een soort van voorstelling gemaakt over het bedrijf. Daarna mocht ik allerlei taken doen die te maken hebben met de boekhouding van het bedrijf, zoals de aankopen van het bedrijf inboeken met Proacc, betalingen doen met het betalingsprogamma Pascal, vakanties en ziektes van werknemers schematiseren en nog allemaal andere taken.
Ik heb het gevoel dat ik veel heb bijgeleerd over de werking van een bedrijf en over hoe alles verloopt in de bedrijfswereld. Er was een groot verschil te merken tussen wat je leert op school en wat je doet in het bedrijf. Ik ben blij dat ik mee mocht doen aan deze stage. Ik hoop dat ik tijdens de blokstage een even positieve leerervaring mag hebben als tijdens mijn kijkstage. Het was zeker een goede leerervaring en een zeer nuttige kijkstage.

Alec Smits, 6 HA

 

Ik heb twee dagen kijkstage gedaan bij de firma Hens. Mijn stagementor is Els Tilborghs. Op mijn twee dagen kijkstage heb ik veel bijgeleerd en kennisgemaakt met het bedrijf en het personeel. Iedereen was zeer vriendelijk en behulpzaam. Ik kon met al mijn vragen bij hen terecht en ik kreeg een duidelijk antwoord op elke vraag. Ik mocht zelf controleren of alle werknemers op hun werf aanwezig waren. Als ze er niet waren moest ik hen opbellen. Samen met mijn stagementor heb ik e-mails opgemaakt en ze doorgemaild. Ik heb ook bestelbonnen bij de facturen mogen klasseren.
Mijn stagementor is een zeer vriendelijke vrouw die me deze twee dagen goed heeft geholpen. Zo heeft ze mij een rondleiding gegeven door het bedrijf en heeft ze mij geholpen met taken. Ze toonde eerst wat en hoe ik het moest doen en nadien mocht ik het zelf eens proberen.
Kortom: ik heb een hele leuke en leerrijke ervaring opgedaan tijdens deze twee dagen bij de firma Hens.

Demy Van de Cappelle, 6 HA

 

Het bedrijf waar ik stage ga doen is Q-lite in Baarle-Hertog. Het bedrijft produceert led tv’s. Ik ben 27 en 28 september op kijkstage geweest en kreeg deze twee dagen de kans om op vier afdelingen mee te kijken. Hierdoor ben ik veel te weten gekomen over het bedrijf.

Dinsdagvoormiddag kreeg ik een rondleiding van mijn stagementor en zat ik bij het onthaal. Er kwamen elke dag zo’n 80 telefoontjes binnen. In de namiddag mocht ik mee kijken bij financiën. Daar hebben we facturen geboekt en aanmaningen gestuurd.

De volgende ochtend keek ik mee in het magazijn. We openden pakketten die waren aangekomen, controleerden of ze klopten met de orders en boekten ze daarna in. Woensdagnamiddag keek ik mee bij sales. Ik mocht een vergadering mee volgen over de verschillende groottes van de led schermen.

Door de kijkstage heb ik veel geleerd over het bedrijf en heb ik de mensen van het bedrijf leren kennen. Het was een leuke ervaring.

Astrid Van de Perre, 6HA

 

Ik ben twee dagen op kijkstage geweest bij Bogaerts Greenhouse Logistics. Het bedrijf specialiseert zich in constructies in de glastuinbouw, iets waar ik voordien nog nooit eerder van gehoord had.
Ik heb een interessante rondleiding gekregen waarin me duidelijk werd waar het bedrijf zich precies mee bezig houdt. Tijdens de kijkstage heb ik ook al een aantal taken mogen uitvoeren. Deze taken gaven een voorproefje van de taken die ik tijdens de blokstage ga moeten doen. Het was een hele aanpassing om van de schoolboeken naar de praktijk over te schakelen. Ik werd daarom goed begeleid door een aantal mensen, zodat ik me iets minder nerveus ging voelen voor wat ik tijdens die twee weken zal gaan doen.
Ik heb er een goed gevoel bij en kijk uit naar de echte stage.

Fouke Van Gils, 6 HA

 

De afgelopen twee dagen waren enorm leerrijk. Niet alleen maakte ik kennis met het bedrijf Sodexo, ik maakte ook kennis met de gigantische bedrijfswereld. Op de eerste dag werd ik na een toegangstest over veiligheid heel hartelijk ontvangen door mijn stagementor. Daarna werd ik door mijn mentor opgehaald aan de tweede ingang. Van daar fietsten we samen naar het bureau. U leest het goed: fietsen. Het bedrijfsdomein is zo groot dat mensen zich op het terrein verplaatsen met een fiets of auto. Eens aangekomen op het bureau begon het ‘echte werk’. Ik mocht bij verschillende afdelingen eens een kijkje gaan nemen, zoals bijvoorbeeld bij de afdeling logistiek, catering, receptie…
De twee dagen zaten boordevol met informatie die ik zowel ontdekte door mijn mentor, andere personeelsleden, als door zelf opdrachtjes uit te voeren. Enkele opdrachten waren het nakijken van de personeelsgegevens, berekenen van werkuren in Excel, sorteren en alfabetiseren van documenten en nog veel meer.
Sodexo is een enorm groot bedrijf met veel belangrijke functies, maar door mijn stagementor en de andere personeelsleden voelde ik me enorm welkom en op mijn gemak.

Silke Vanhove, 6 HA

 

Ik heb dinsdag en woensdag kijkstage mogen doen bij Randstad in Hoogstraten. De mensen bij het bedrijf zijn zeer aardig en hebben me goed opgevangen. Ik kijk al uit naar de blokstage die ik gedurende twee weken in januari mag gaan doen.
Tijdens mijn eerste dag kijkstage heb ik mogen observeren, tijdens mijn tweede dag heb ik een test mogen afleggen en cv’s mogen opzoeken.
Ik heb heel veel respect voor het beroep dat sommige mensen daar uitvoeren. Volgens mij moeten ze veel dingen tegelijk kunnen doen. Ze werken volgens mij onder veel stress. Tijdens de stage zal ik ofwel veel in contact komen met mensen, of veel met de computer moeten bezig zijn. Ik denk dat ik er heel veel ga bijleren en dat ze me heel goed zullen helpen. Door deze stage zal ik veel ervaring kunnen opdoen en misschien een idee krijgen of ik dit later als job zou willen doen. Hierdoor zal ik ook kennis maken met dit soort beroepen.

Laurens Van Looveren, 6 HA

 

De eerste dag van mijn kijkstage heb ik verder kennis gemaakt met mijn stagementor. Mijn stagementor heeft mij dan een rondleiding gegeven in de kantoren. Nadien heb ik een korte veiligheidcursus gehad, waarna deze kennis getest werd. Na de veiligheidstest heb ik een rondleiding gehad in de productieafdeling. In de namiddag kreeg ik al enkele taken toegewezen, zoals het aanduiden van afwezigheden en klasseren.
De tweede dag werd ik geïntroduceerd bij de boekhoudafdeling. Eerst mocht ik facturen digitaliseren, daarna kon ik boekhouding helpen met de aankoopfacturen. Vervolgens werd de werking van de verkoopafdeling uitgelegd. Na de korte uitleg mocht ik deze handelingen zelfstandig uitvoeren.
Het was een leerrijke ervaring, omdat ik verschillende soorten activiteiten mocht doen en al een duidelijk beeld heb over de administratieve werking van het bedrijf.

Lisse van Ryckevorsel, 6 HA

 

Ik heb net twee superfijne dagen achter de rug. Ik heb namelijk twee dagen kijkstage gedaan bij Hermans Heftrucks, een bedrijf dat zich specialiseert in het verkopen en verhuren van heftrucks. Omdat het een kijkstage was, heb ik er voorlopig nog niet veel mogen doen, maar ik heb al wel de sfeer kunnen opsnuiven en van enkele activiteiten kunnen meegenieten. Ook heb ik veel geobserveerd. Ik werd aan een tafel gezet bij drie andere collega’s. Zij hadden allerlei taken, o.a. de telefoon opnemen en klanten doorverbinden. Er ging soms ook iemand naar het magazijn of de werkplaats om papieren in orde te maken.
Het personeel dat er werkt is enorm vriendelijk en erg behulpzaam. Ook heb ik het getroffen met mijn stagementor. Aan hem kan ik altijd alles vragen en hij staat me bij waar nodig.
Het hoofdstuk ‘stage’ is nog maar net begonnen en ik heb al zoveel bijgeleerd. Het is zo interessant om een paar dagen mee te mogen werken in een bedrijf. Ik vind het ook enorm goed van onze school dat we dit moeten doen. Zo zien we pas echt wat onze richting nu inhoudt en hoe het er allemaal in werkelijkheid aan toe gaat.

Hanne Van Santvoort, 6HA

 

 

 

 

 

 

 

Learn@work: de belevenissen van 6HA op kijkstage!
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button