Learn@work: alle zesdejaars TSO hebben een stageplaats! Bedankt!

Nieuw dit schooljaar: stages voor alle leerlingen van 6 TSO

Dit schooljaar voeren we bedrijfsstages in voor de zesdejaarsleerlingen van de drie TSO-richtingen uit de derde graad: secretariaat-talen, handel en boekhouden-informatica. Met het stageconcept ‘Learn@work’ willen we de brug slaan tussen de school en de onderwijswereld. Dit project biedt bijzondere mogelijkheden voor leerlingen en voor bedrijven. Zo dichten we de kloof tussen onderwijs en ondernemers en bieden we onze leerlingen een authentieke leeromgeving aan.

5 jaar geleden startten we een pilootproject met bedrijfsstages voor de leerlingen van 6 secretariaat-talen. We werkten samen met Veiling Hoogstraten, Eribel, Kärcher, Proefcentrum Hoogstraten, Janssen Farmaceutica enz. Gaandeweg vonden we nog meer bedrijven bereid om stageplaatsen aan te bieden. De stages bleken immers niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de bedrijven en de stagementoren een bijzonder positieve ervaring. Onze leerlingen deden boeiende praktijkervaring op. Verschillende bedrijven merkten de vakbekwaamheid van onze stageleerlingen op en stagementoren gaven toe dat ze soms nog wat van de leerlingen hadden geleerd.  Sommige leerlingen kregen dan ook tijdens zomervakanties een job aangeboden op een stagebedrijf.

Het leereffect dat we met bedrijfsstages bereiken bij onze leerlingen is bijzonder groot. Het vooruitzicht van de stages motiveert leerlingen om aandachtig de voorbereidende lessen op school te volgen. Tijdens de stage leren de leerlingen hun werk plannen en organiseren, de administratie uitvoeren, met bedrijfseigen computerprogramma’s werken, vergaderingen notuleren, events organiseren, brochures en personeelskrantjes maken… Belangrijk is ook dat de leerlingen niet enkel door leerkrachten maar ook door hun stagementoren geëvalueerd worden. Naast hard skills komen daarbij ook soft skills of attitudes aan bod die gelinkt zijn aan het beroepsprofiel. Ten slotte is het contact met professionelen en het sociale contact op de werkvloer een absolute meerwaarde. Leerlingen doen dus heel wat (werk)ervaring op en kunnen daardoor veel beter inschatten of ze al dan niet binnen hun studiedomein willen verder studeren.

Het spreekt dan ook vanzelf dat we al onze TSO-leerlingen wilden laten proeven van de bedrijfsstages. Achter de schermen is het voorbije schooljaar hard gewerkt om dat voor alle 38 leerlingen mogelijk te maken.

We willen daarom alle bedrijven nog eens hartelijk danken voor hun medewerking!

stagebedrijven_2016

Learn@work: alle zesdejaars TSO hebben een stageplaats! Bedankt!
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button