Kunstzinnige kapel wint cultuurprijs Hoogstraten

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Elk jaar reikt de stad Hoogstraten drie cultuurprijzen uit. Onze kunstzinnige kapel kaapte de prijs weg in de categorie “vernieuwend initiatief”. Hoezo, is onze kapel dan zo vernieuwend? Jazeker!

De meeste leerlingen lopen elke dag voorbij onze Eeuwfeestkapel, zonder er veel acht op te slaan. Vanaf dit schooljaar is dat wel anders! Met allerlei initiatieven willen we uittesten waarvoor we deze prachtige ruimte kunnen gebruiken. Dit past in de visie op (niet) bouwen van architectenbureau RE-ST. Voor we iets bouwen of verbouwen, moeten we eerst alle mogelijkheden onderzoeken van wat we al hebben.

Op de Dag van de Architectuur gaf Dimitri Minten van RE-ST een presentatie over het lopende onderzoek en het idee achter ‘De kunst van het niet bouwen’. Aansluitend volgde een panelgesprek met de directeur Manu Van Oevelen, burgemeester Tinne Rombouts en enkele ervaringsdeskundigen uit het werkveld: Jasper van Deurzen (procesmanager herbestemming religieus erfgoed in Nederland) en Roel De Ridder (mede-auteur van het boek ‘Het open kerkgebouw’).

Kathleen Van Hees, leerkracht Muzikale Opvoeding, trekt het project “de kunstzinnige kapel”. Bijgestaan door heel wat collega’s en leerlingen, zorgde ze dat er het eerste trimester heel veel te beleven was. De jazzpicknick, muziekoptredens, voorleessessies, capoeira, een reuzeschaakspel, een fluo fashion show van de leerlingenraad, dit alles is slechts een greep uit de activiteiten voor de leerlingen. In de diavoorstelling zie je enkele sfeerbeelden.

Een samenwerking met de toeristische dienst bracht vele bezoekers naar onze mooie kapel voor een rondleiding. We sloten het trimester af met een gesmaakt kerstconcert. Het Hoogstraatse kinderkoor Jubilate, het leerlingenkoor van academie Noorderkempen, het schoolkoor en het dameskoor Marcanto gaven het beste van zichzelf. In de loop van 2016 zal ook de cultuurdienst van de stad enkele activiteiten organiseren in ons ‘cultureel centrum’.

Wist je trouwens hoe de Eeuwfeestkapel aan haar naam komt? De kapel werd gebouwd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Klein Seminarie en dateert dus van 1935. De voorbouw van de school werd gerealiseerd tussen 1935 en 1942. Beide werden ontworpen in Art Deco stijl door architect Frans Peeters.

Het is duidelijk dat de kapel mogelijk een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van het Klein Seminarie en – geheel in het teken van open school aan de Vrijheid – de deuren opent voor alle mensen van Hoogstraten en omgeving.

Bij de uitreiking van de cultuurprijzen won ‘De Hoogstraatse Maand’ de hoofdprijs en de prijs in de categorie “uitzonderlijke verdienste”. Het concert Brass meets Organ van Brassband Borderbrass vzw & Mixtuur werd terecht het “evenement van het jaar” genoemd. Het Piuskoor ten slotte kreeg de Gouden Cactus, de publieksprijs.

foto’s: veel dank aan Frans Horsten van de Hoogstraatse Maand!

Kunstzinnige kapel wint cultuurprijs Hoogstraten
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button