Kop Op: hoe vaak gebruik jij je smartphone écht?
De test van “Kop Op”

Heb je het gevoel dat je niet meer zonder je smartphone kan? Veel mensen vinden dat ze de balans moeten herstellen tussen familie, school/werk, hobby’s, slaap … Daarom werkten ‘Mediawijs’ samen met het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen, UGent, UA en de Gezinsbond samen voor de campagne “Kop Op. Deze samenwerking bestaat uit uitgebreid onderzoek, zelftests, het opstellen van vijf gebruikersprofielen, tips en een app.

De lancering van de campagne valt samen met de publicatie van de nieuwe resultaten van de Digimeter, op woensdag 24 januari 2018. Dit is een jaarlijks rapport van het media- en technologiegebruik in Vlaanderen.

De ‘Kop Op’-slogan verwijst zowel naar het fysieke aspect als naar de mentale kant van het smartphonegebruik. Want het is hoog tijd dat we wat meer ‘opkijken’.

Misschien herken je je wel in een van de volgende gevoelens, die de onderzoeksgroep MICT (UGent) vaststelde bij smartphonegebruik:

 • het gevoel dat je sociaal aanwezig moet zijn online, dat je niks mag missen (‘fear of missing out’ of ‘fomo’),
 • het gevoel dat je werk/school je privé indringt via je smartphone (verstoorde ‘work-life balance’),
 • het gevoel van onnodig tijdrovend smartphonegebruik,

  Lees meer over Digimeter
 • het gevoel dat je gamegedrag (soms) problematisch is en/of het gevoel dat je smartphone ingewikkeld is.

Wil je zelf ook wel eens weten hoe vaak je je smartphone gebruikt? Je kan de zelftest van “Kop Op” maken:

Maar… uit onderzoek blijkt dat we ons eigen gebruik vaak onderschatten. Android-gebruikers kunnen de app MobileDNA uitproberen. Verderop lees je wat je kan doen als je een iPhone hebt.

De app MobileDNA

Met de MobileDNA- app meet je twee weken je gebruik. Je krijgt dan een persoonlijke analyse en tips. Je werkt dan ook mee aan het onderzoek van imec (UGent). Alle informatie en de voorwaarden kan je nalezen door hier te klikken. Belangrijk: je moet minstens 18 jaar zijn of expliciete toestemming hebben van je ouders.

Hoe doe je dat nu concreet, je smartphone minder of bewuster gebruiken? Op de website van Kop Op vind je een heleboel tips. Dit zijn enkele voorbeelden die echt een groot verschil kunnen maken:

 • zet van zoveel mogelijk apps de meldingen uit
 • verwijder apps die je toch niet gebruikt of niet echt nodig hebt
 • spreek regels af met familie en vrienden (bv. “niet aan tafel”),
 • kies een of enkele vaste momenten op de dag om je mails te checken
 • gebruik je smartphone niet te laat ’s avonds en installeer een filter voor blauw licht, bv. Twilight 
Lees de tips!

De app MobileDNA bestaat voorlopig enkel voor Android.

Apple-gebruikers opgelet: er bestaan verschillende (gratis) apps waarmee je je gebruik in kaart kan brengen, maar meestal zijn dit apps die in ruil toestemming vragen om je gegevens te gebruiken (lees: verkopen) en dus eigenlijk op een ingrijpende manier je privacy schenden. Bij de website van “Kop Op” geef je enkel je leeftijd, geslacht en beroep in, dit is dus iets anoniemer en deze gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Je kan als iPhone gebruiker toch op een eenvoudige manier een zicht te krijgen op je actieve tijd. Ga naar ‘instellingen’, ‘algemeen’, ‘gebruik’ en bekijk de actieve tijd sinds de laatste oplaadbeurt.

Gebruik bij iPhone

Voor Android ga je naar ‘instellingen’, ‘geavanceerde instellingen’, ‘batterijmanager’, ‘Details over stroomgebruik’.

Een aanrader is deze uitzending van “Van Gils & gasten”: klik door en scroll verder om het filmpje te bekijken op de pagina van de VRT.

Naar VRT.be

 

Heb je als leerling, leerkracht of ouder nog een vraag rond dit thema? Je mag altijd een mailtje sturen naar mediacoach Wendy Geerts: wendy.geerts@klein-seminarie.be. Als je mailt na 20u, zal je de volgende dag antwoord krijgen ;-).

Een goede site voor ouders die meer willen weten over (sociale) media en opvoeding, is “medianest”. 

medianest.be

Bron:

Kop Op: hoe vaak gebruik jij je smartphone écht?
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button