Ivo Van Hove krijgt Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste

Uit de handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz ontving Ivo Van Hove de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015. Van Hove is een oud-leerling van het Klein Seminarie (retorica 76) en ontdekte al vroeg zijn talent en liefde voor theater. Hij kreeg deze prijs door zijn “indrukwekkende visionaire parcours” en zijn “hoogstaande producties”.

Je leest hier een voorsmaakje, klik via de inzet door naar interviews van vroege161010vanhove_redactier en nu.

“Zijn producties geven een boost aan de podiumkunsten in binnen- en buitenland”, stelt de jury. “Inhoudelijk maakt hij ongeveer alles bespreekbaar op het podium. Zijn aanpak is vaak extreem en subversief maar altijd gericht op een zo groot mogelijk publiek. Voor elke nieuwe tekst zoekt hij een aangepaste, vaak ongewone en verrassende vorm.”

“De hoeveelheid hoogstaande producties waarvoor Ivo Van Hove tekende, is verbluffend”, zegt minister Gatz (Open VLD). “Ze resulteerden in prestigieuze prijzen, overal waar hij passeerde. Wereldberoemd als hij is, heeft Ivo Van Hove deze Vlaamse Cultuurprijs meer dan verdiend.”  In 2015 won hij bijvoorbeeld twee Olivier Awards voor “A view from the bridge” van Arthur Miller en in 2016 ontving hij er twee Tony Awards voor.

Van Hove voelt zich vereerd. “Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, toch heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven. Dat Vlaanderen mijn werk op deze manier erkent, acht ik hoog.”

De Vlaamse overheid reserveert 20.000 euro voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste, die een carrière, een oeuvre of verdienste voor het brede culturele veld gedurende meerdere jaren bekroont. Van Hove krijgt ook het bronzen beeldje “La ultima isla” van Philip Aguirre dat elke laureaat van de Cultuurprijzen ontvangt.

(bron: Ellen Maerevoet op deredactie.be)

 

Op zaterdag 9 oktober kon je werk- en levenspartner Jan Versweyveld horen in “Bar du Matin” op Radio 1 (herbeluisteren kan, vanaf 1:37:15).

Op zaterdag 17 december stelt Ivo Van Hove zijn favoriete beeldfragmenten voor in het Canvasprogramma “Alleen Elvis blijft bestaan” met Thomas Vanderveken.

Bekijk op de pagina van Toneelgroep Amsterdam zijn biografie.

Ivo Van Hove krijgt Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button