Herbekijk: Ivo Van Hove op NPO2

Theaterregisseur Ivo van Hove, beroemd van z’n samenwerking met David Bowie, verblijft vaak in wereldsteden als Londen en Parijs waar zijn voorstellingen ook worden opgevoerd…

De Volle Zalen aflevering over Ivo van Hove zie je dinsdag 19 november om 20.25 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending op deze pagina bekijken. 

Maar ver weg van die kosmopolitische omgeving is er één plek die hem zeer dierbaar is: het Klein Seminarie, een katholiek jongensinternaat in Hoogstraten (België). Z’n ouders, middenstanders uit een Vlaams dorp, stuurden hem er in 1970 als puber naar toe. Samen met Cornald Maas keert Van Hove terug naar het internaat. Daar ontluikt z’n liefde voor toneel – hij is er lid van een theatergroepje – en voor jongens. Maar het is ook ‘ruwe jongenswereld’ waar gepest en gevochten wordt.

Het zijn vormende jaren. Hij ontwikkelt er een ‘vrije geest’, maar maakt ook heftige dingen mee. Zo overlijdt z’n beste vriendje na een fataal fietsongeluk. Veel voorkomende thema’s uit z’n voorstellingen – onmogelijke liefde, schoonheid, geweld en vergankelijkheid – zijn terug te voeren naar z’n tijd op het seminarie. Bijna 50 jaar later is Van Hove wereldberoemd, z’n leven bestaat veelal uit repetitieruimtes, vliegvelden en hotels. Voelt hij zich nog verwant met z’n eenvoudige Vlaamse komaf? En zit het internaatjongetje nog in hem? 

tekst, video en foto: avrotros.nl

Herbekijk: Ivo Van Hove op NPO2
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button