Grote belangstelling voor de nieuwe wetenschapslokalen

Ondanks de ijzige temperaturen was er een grote opkomst voor de opening van de wetenschapslokalen. We konden vele oud-collega’s verwelkomen, de directie van andere scholen en van de stad Hoogstraten. De burgemeester, Tinne Rombouts, knipte na de speeches het lintje door en verklaarde de lokalen offcieel voor geopend.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Reportage RTV

artikel in GVA

artikel in HLN

Een goed jaar geleden besliste de directie van het Klein Seminarie van Hoogstraten om te investeren in vernieuwde vaklokalen voor wetenschappen. Vorig schooljaar had de school al een indrukwekkend techniekatelier ingericht en feestelijk in gebruik genomen. Nu kan de school met veel fierheid het vernieuwde blok voor wetenschappen openstellen.

De leerkrachten van de vakgroep wetenschappen hebben eerst uitgebreid nagedacht over de pedagogisch didactische vereisten van de lokalen, over wat nodig is om de leerplandoelen te realiseren met eigentijdse werkvormen. Daarnaast werd veel aandacht besteed aan veiligheid en gezondheid. Vorig schooljaar al werd er een begin gemaakt met de werkzaamheden. De ventilatie van de lokalen werd op punt gesteld, de ramen werden vernieuwd en er werden nooduitgangen aangebracht. Verder werd heel de zone uitgerust met rook- en gasdetectie, oogdouches, een nooddouche. Er werden noodknoppen geplaatst binnen ieders bereik om elektriciteit en gas af te sluiten en er kwamen brandmeldknoppen die werden aangesloten op een nieuwe alarmcentrale.

De beleving van de ruimte en ergonomie vonden de leerkrachten ook heel belangrijk. Ze lieten verlichting plaatsen conform de nieuwste normen, de verwarming kreeg een verfijnde sturing. De lokalen werden uitgerust met specifiek labomeubilair en nieuwe borden, tafels en stoelen. Om de lokalen een moderne, frisse uitstraling te geven, werden de schilderwerken en de overige decoratie in eenvormige en doordachte tinten uitgevoerd.

De voorbereidingen hebben veel tijd in beslag genomen. Er kwam heel wat kijken bij het opmaken van de plannen en het aanstellen van de aannemers volgens de procedures voor overheidsopdrachten. De uitvoering, van afbraak tot afwerking, moest goed gecoördineerd verlopen. Er kon maar gestart worden tijdens de proefwerken van het derde trimester van vorig schooljaar en de lokalen moesten zo snel mogelijk terug in gebruik kunnen worden genomen.

Dit alles is gelukt dankzij de inzet van zeer veel collega’s, maar in het bijzonder toch dankzij het technisch personeel van het Klein Seminarie dat mee het denkwerk heeft verricht in de voorbereidingsfase en tijdens de zomervakantie bijzonder hard heeft gewerkt. Allemaal mogen ze terecht fier zijn op deze realisatie.

De vernieuwing van vijf wetenschapslokalen zal zeker een boost geven en zal leiden tot een vernieuwde onderwijspraktijk en verruiming van het wetenschappelijke studieaanbod van het Klein Seminarie. De directie en de leerkrachten van de school zijn ervan overtuigd dat deze investering de leerlingen en leerkrachten extra zal motiveren om het beste van zichzelf te geven en samen te werken aan boeiend wetenschapsonderwijs.

STEM in het vernieuwde studieaanbod van de eerste graad

De grondige vernieuwing van onze wetenschapslokalen is min of meer het logische gevolg van een groter wordende maatschappelijke vraag naar wetenschappelijk onderwijs in al zijn facetten. De wetenschapslokalen zijn ondertussen klaar. Op dit moment maken we volop werk van de implementering van STEM in het curriculum van de eerste graad.

Op het Klein Seminarie beschouwen we de eerste graad als een brede oriënterende graad. Deze sluit aan bij de kennis en vaardigheden die de leerlingen verwierven in de basisschool. Inhoudelijk verandert er echter wel wat. Leerlingen krijgen meer les in moderne vreemde talen, wetenschappen, techniek, financiële en economische kennis, creativiteit en ondernemingszin, sociaal-emotionele ontwikkeling en relationele vaardigheden. Door in te spelen op interesses en talenten trachten we de leerling op het einde van het tweede jaar een doordachte en bewuste studiekeuze te laten maken voor de tweede (en mogelijk derde) graad.

Daarom bieden wij vanaf 1 september 2016 vijf verschillende richtingen aan in het eerste jaar. Een groot aantal vakken zijn gemeenschappelijk, dit noemen we de basisvorming. Toch zijn er tussen de vijf richtingen heel wat accentverschillen.  De verschillende benamingen van richtingen verwijzen naar het keuzegedeelte, de zogenaamde plusuren.

De uitbouw van moderne wetenschapslokalen was voor de school meteen een uitgelezen kans om de richting STEM in het curriculum op te nemen. Binnen de richting STEM willen we wetenschappelijke, technische en wiskundige inzichten, concepten en praktijken interdisciplinair opbouwen en deze inzetten om complexe vragen of levensechte problemen op te lossen.  Voor ons is het zeer belangrijk om de brede samenhang tussen de STEM-onderdelen en de link met de maatschappelijke realiteit voorop te stellen. Om deze reden willen we thema’s behandelen die een blik op de toekomst werpen en meer en meer deel zullen uitmaken van onze samenleving. Denken we maar aan de uitdagingen rond duurzaamheid, mobiliteit, energie en gezondheid.

Naast de richting STEM bieden we ook een algemene richting (1@PLUS), een sportrichting (1 SPORT+), een talenrichting (1 LATIJN+) en een handelsrichting (1 ONDERNEMEN+) aan.

Zo wil het Klein Seminarie met een waaier aan studierichtingen de leerlingen grondig voorbereiden om met goede slaagkansen aan het hoger onderwijs te beginnen.

(persmap: Elien De Westelinck, Greet Op de Beeck)

Grote belangstelling voor de nieuwe wetenschapslokalen
Getagd op:        

Eén gedachte over “Grote belangstelling voor de nieuwe wetenschapslokalen

  • 3 maart 2017 om 12:07
    Permalink

    Ziet er schitterend uit, best professioneel ;). Mooi dat de lokalen inmiddels goed in gebruik worden genomen. Goed ook dat er adequaat op de veiligheid is gelet, met de juiste ventilatie, nooddouches, alarmsysteem etc.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button