Euregio Jeugdorkest 21/4 in onze kapel

Het Euregio Jeugdorkest (EJO) geeft getalenteerde jonge muzikanten de kans om in orkestverband te (leren) musiceren. Zo komen ze in contact met de klassieke orkestliteratuur, die ze uitvoeren op openbare concertpodia. Twee jaar geleden bracht Mahlers Symfonie Nr. 2 het orkest nog tot in het wereldberoemde Concertgebouw in Amsterdam. Op 21 april is het zover en kunnen we naar hen luisteren in onze kapel. Het is voor ons ook speciaal dat twee leerlingen, Nathan en Janne Casteleyn, mee musiceren!

Tickets kan je bestellen via deze link: http://vzw-lach.be

Er is een speciaal tarief voor jongeren (€10 in plaats van €18).

Bekijk hier alvast een sneak preview en lees hieronder alles over het programma!

Voor de pauze speelt het EJO de ouverture uit de opera Hänsel und Gretel. De Duitse componist Engelbert Humperdinck (niet de bekende Engelse crooner met dezelfde naam) liet zich hiervoor inspireren door het sprookje van Hans en Grietje. Daarna volgen nog ‘Baba Yaga’, ‘Het betoverde meer’ en ‘Kikimora’, zeer sfeervolle muziek van de Russische componist Anatoli Ljadov.

Na de pauze genieten we van een werk dat ook op het repertoire staat van de bekendste klassieke orkesten. Symfonie Nr. 5 is een van de beroemdste werken van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler. Hij begint er aan te schrijven in de zomer van 1901. Een van de hoogtepunten uit de symfonie, allicht zelfs uit Mahlers oeuvre, zijn de schallende trompetten die het orkestwerk openen met een knipoog naar de 5de van Beethoven.

Wanneer Mahler de laatste noot op papier zet in de zomer van 1902, is hij getrouwd met Alma Schindler, die zwanger is van zijn eerste kind. Het vierde deel van de symfonie, het Adagietto, is dan ook een muzikale ode van Mahler aan zijn geliefde. Het werd live gespeeld op de begrafenis van Robert Kennedy en door regisseur Luchino Visconti meesterlijk gebruikt in zijn filmklassieker Death in Venice. De muziek van deze symfonie vormt een spirituele tocht met dieptes en hoogten, vanuit de duisternis en de dood naar een stralend licht.

Zijn 5e symfonie heeft Mahler op 5 maart 1906 zelf gedirigeerd op een concert in Antwerpen!

Veel luisterplezier!

(gebaseerd op tekst van Ann Leemans, foto: http://www.euregiojeugdorkest.com)

Euregio Jeugdorkest 21/4 in onze kapel
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button