Boekvoorstelling Joannes Jozef Lauwerys

Met hun vorig boek – EN GIJ ZORGT VOOR DE HEROPBOUW – beschreven Nand Doms en Johan Ooms de heropbouw van de Hoogstraatse St.-Katharinakerk en -toren, opgeblazen door de Duitsers bij hun aftocht op 23 oktober 1944. Daarmee gaven ze een meer dan boeiende inkijk in die bewogen geschiedenis aan de huidige generatie, voor wie het bestaan van kerk en toren een evidentie lijkt. Waar die het helemaal niet is. Want, de voormalige Hoogstraatse pastoor-deken Jozef Lauwerys (1896-1982) heeft zowat 30 jaar bloed, zweet en tranen gelaten aan de heropbouw van genoemde kerk en toren. Een postume hulde aan deze man was dan ook een tweede doelstelling bij het schrijven van het boek.

Totaal onverwacht waren de 250 exemplaren op een mum van tijd uitverkocht, zodat onmiddellijk tot een tweede druk diende te worden overgegaan.

Voor de auteurs groeide al schrijvende gaandeweg het besef dat Jozef Lauwerys voor de Hoogstraatse gemeenschap veel en veel meer heeft betekend dan die heropbouw alleen. Meer dan meer genoeg materie om er een boek over te schrijven. Daarom…

…JOANNES JOZEF LAUWERYS – een biografie van zeven levens. Of waren het er nog meer. Alles bij elkaar een verhaal van 264 pagina’s geïllustreerd met een veelvoud aan foto’s en gekruid door de nodige o zo menselijke ‘P’tites Histoires’.

Een verhaal van een gelukkige jeugd in Olen en het Herentalse college, een minder gelukkige studietijd tijdens W.O. I in het Mechelse Groot Seminarie, waarna de zelfs nog niet gewijde (naoorlogse omstandigheden) priester Jozef Lauwerys in 1919 (in 2019 honderd jaar geleden) benoemd werd aan het Klein Seminarie van Hoogstraten waar hij 25 jaar leraar geschiedenis was. Hij schreef er verschillende studieboeken Latijn en geschiedenis en riep er het Seminarie-tijdschrift ‘Komaan’ in leven. Hij richtte er al goed ingebed in het Hoogstraatse culturele leven als historicus de Hoogstraatse Oudheidkundige Kring (H.O.K.) op en was er jarenlang voorzitter en meer dan actieve bezieler van.

Van zijn hand zijn talrijke H.O.K.-jaarboeken en vele grondig gedocumenteerde publicaties. Tijdens de hevige bevrijdingsgevechten in oktober 1944 gaf hij in de beschermende kelders van het Klein Seminarie leiding aan de gewestelijke Rode Kruispost.

In juni 1945 stelde kardinaal Van Roey hem aan tot pastoor-deken van Hoogstraten met de haast onmenselijke opdracht kerk en toren naar beeld en gelijkenis herop te bouwen, wat dan ook zijn ‘levenswerk’ zou worden.

Maar daar bleef het helemaal niet bij. Hij bestuurde zijn zeer uitgestrekte dekenij en zijn parochie meer dan naar behoren en organiseerde een aanzienlijk aantal memorabele religieuze en culturele activiteiten. Met oud seminarie-collega Remi Lens vernieuwde Lauwerys de befaamde Heilig Bloedprocessie die samen met kerk en toren in 1944 volledig was vernield. Olen, zijn geboortedorp, bleef hij onvoorwaardelijk trouw, onder andere door de stichting en het voorzitter- en erevoorzitterschap van de Olense Heemkring ‘De Linde.’ En naast dit alles liet Lauwerys ook nog een ontzaglijke bibliografie na van boeken en wetenschappelijke artikelen in allerhande tijdschriften en publicaties.

Na zijn pensioen mocht Lauwerys dan ook talrijke eretekens en ridderorden in ontvangst nemen en was hij het voorwerp van talrijke huldigingen. Hij werd ereburger van Hoogstraten en Olen, en kreeg in beide gemeenten een straat naar hem genoemd. Hoogstraten gaf hem een levensgroot standbeeld als ultieme hulde voor zijn belangrijk aandeel in de Hoogstraatse geschiedenis.

Het boek zal voorgesteld worden op 13 december 2019 om 20.00 uur in het auditorium van het Klein Seminarie, Vrijheid 234 Hoogstraten. Deze voorstelling gaat gepaard met een lezing, een powerpoint-presentatie en een gratis glaasje toe. U bent van harte welkom!

Je kan intekenen op het boek door € 24,90 te storten op de projectrekening nr. BE51 7350 4722 7062 op naam van Ooms J & Doms F, Kloosterstraat 11 2330 Merksplas met vermelding van naam en adres en aantal gewenste exemplaren. Je kan je intekening op voorhand mailen naar nand.doms@gmail.com zodat je intekening al geregistreerd wordt. Boeken in Hoogstraten worden thuisbezorgd. Versturing per post naar de regio vraagt een storting van 24,90 + 7 = € 31,90 per exemplaar. De boeken zullen medio december worden verstuurd.

Het boek zal te koop zijn tijdens de presentatie op 13 december 2019 en nadien bij Standaard Boekhandel, Toerisme Hoogstraten, Nand Doms (nand.doms@gmail.com) en Johan Ooms (johan.ooms@hotmail.com).

Een goede raad:

Teken snel in, er worden slechts 250 exemplaren gedrukt.

Boekvoorstelling Joannes Jozef Lauwerys
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button