Algemeen 

In de A-stroom worden in het tweede jaar van de eerste graad 25 lesuren algemene vorming ingericht, aangevuld met 2 lesuren differentiatie en 5 lesuren basisoptie

Dat wil zeggen dat in ons tweede jaar 7 lesuren verschillend ingevuld worden bij de verschillende basisopties. 

Wat is een basisoptie? 

De brede eerste graad heeft als doel om leerlingen te oriënteren. De eerste graad is een zoektocht naar een goede mix van de capaciteiten en de interesses van elke leerling.  

Om die reden kies je in het eerste jaar voor een bepaald differentiatiepakket (Algemene Vakken, Latijn, STEM of Sport) en kies je in het tweede jaar voor een basisoptie. 

Op het Klein Seminarie heb je de keuze uit volgende basisopties

  • Moderne talen en wetenschappen 
  • Latijn 
  • Latijn & Grieks 
  • STEM-wetenschappen 
  • STEM-wetenschappen Sport 
  • Economie & organisatie 

Kies je dan toch voor een bepaalde studierichting in het eerste en het tweede jaar? 

Neen, samen met je leerkrachten gaan we op zoek naar jouw interesses en talenten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je in het eerste jaar kiest voor het differentiatiepakket STEM en in het tweede jaar kiest voor Economie & Organisatie op basis van je interesses.  

Dit alles helpt je om te kunnen bepalen of je een theoretische denker, een praktische denker of een combinatie van beide bent. Op basis daarvan kan je dan kiezen voor een studierichting in de doorstroomfinaliteit of de dubbele finaliteit in de tweede en derde graad.  

Meer details over de basisopties: 

Hier onder vind je een overzicht van de lessentabellen in het tweede jaar. Meer informatie over welke thema’s aan bod komen bij de verschillende basisopties, vind je in de bijlagen onder de lessentabel. 

Klik op de afbeelding om de volledige fiche van een basisoptie te zien:

Moderne talen-wetenschappen
Latijn
Latijn en Grieks
STEM
STEM-Sport
Economie & organisatie
Call Now Button