Algemeen

De eerste graad van het secundair onderwijs beschouwen we als een brede oriënterende eerste graad. Deze sluit aan bij de kennis en vaardigheden die de leerlingen verwierven in de basisschool.

Door in te spelen op interesses en talenten trachten we de leerling op het einde van het tweede jaar een doordachte en bewuste studiekeuze te laten maken voor de tweede (en mogelijk derde) graad.

In het eerste jaar leggen we sterk de nadruk op een gelijke start en aanpak voor iedereen. Een groot aantal vakken zijn gemeenschappelijk, dit noemen we de algemene vorming. Toch zijn er tussen de vier richtingen heel wat accentverschillen. De verschillende benamingen van richtingen verwijzen naar het keuzegedeelte, de zogenaamde vijf plusuren.

Onderaan deze pagina vind je een overzicht en lessentabellen.

Wie kiest voor een richting in ons eerste jaar; heeft een brede theoretische interesse en wil haar of zijn talenten verder uitdiepen. Vanaf het eerste jaar verwachten we een grote mate van studiediscipline en leerzelfstandigheid.

Eerste jaar

1 ALGEMENE VAKKEN

De richting algemene vakken geeft je een zeer brede vorming. De plusuren worden ingezet om de algemene vakken Frans, Nederlands en wiskunde verder uit te diepen.

Deze richting bereidt je voor op een doorstroming naar de volgende richtingen (basisopties) in het tweede jaar: moderne talen en wetenschappen, STEM-wetenschappen, STEM- Sport en Economie en organisatie. Na het tweede jaar is elke richting in de doorstroomfinaliteit of dubbele finaliteit mogelijk, met uitzondering van Latijn en Grieks-Latijn.

1 LATIJN

In de richting Latijn besteden we vier plusuren aan het vak klassieke talen. Je maakt intensief kennis met de twee klassieke talen Latijn en Grieks en je wordt regelmatig ondergedompeld in de cultuur van de Grieken en Romeinen. Het vijfde plusuur besteden we aan verdieping en verbreding in het vak Frans.

Als je kiest voor deze richting; heb je naast een brede theoretische interesse ook veel belangstelling en talent voor klassieke talen. Deze richting bereidt je voor op een doorstroming naar de volgende richtingen (basisopties) in het tweede jaar: Klassieke talen, moderne talen en wetenschappen, STEM-wetenschappen, STEM- Sport en Economie en organisatie. Na het tweede jaar is elke richting in de doorstroomfinaliteit of dubbele finaliteit mogelijk.

1 STEM

STEM is de afkorting voor de Engelse woorden Science, Technology, Engineering en Mathematics. In het vak STEM (3 plusuren) komen al deze componenten binnen verschillende projecten aan bod. De overige twee plusuren besteden we aan verdieping en verbreding in de vakken Frans en Nederlands.
Wie kiest voor deze richting; heeft een brede theoretische interesse en wil haar of zijn talenten voor wetenschappen, techniek en wiskunde verder uitdiepen. Deze richting bereidt je voor op een doorstroming naar de volgende richtingen (basisopties) in het tweede jaar: moderne talen en wetenschappen, STEM-wetenschappen, STEM-Sport en Economie en organisatie. Na het tweede jaar is elke richting in de doorstroomfinaliteit of dubbele finaliteit mogelijk, met uitzondering van Latijn en Grieks-Latijn.

1 SPORT

In de richting SPORT besteden we (naast het vak LO) twee plusuren aan sport en één plusuur aan STEM. De overige twee plusuren besteden we aan verdieping en verbreding in de vakken Frans en Nederlands.
Kiezen voor deze richting betekent dan ook dat je talent hebt voor zeer uiteenlopende sportdisciplines (ook buitenschools). Daarnaast beschik je over een uitgesproken interesse voor wetenschappen en techniek.

Deze richting bereidt je voor op een doorstroming naar de volgende richtingen (basisopties) in het tweede jaar: moderne talen en wetenschappen, STEM-wetenschappen, STEM-Sport en Economie en organisatie. Na het tweede jaar is elke richting in de doorstroomfinaliteit of dubbele finaliteit mogelijk, met uitzondering van Latijn en Grieks-Latijn.

Lessentabel eerste jaar:

Lessentabel tweede jaar:

Call Now Button