Demonstraties voor scholen: 8-12 mei en 15-19 mei

Slinger van Foucault

Parijs, 1851. Leon Foucault demonstreert trots en zelfverzekerd voor het eerst zijn slinger in het Panthéon in Parijs. Zo beslechtte hij definitief een discussie die de wereld eeuwenlang had beroerd. Meer dan 150 jaar later hernemen wetenschapsleerkrachten van het Klein Seminarie deze elegante proef en proberen zo aan te tonen dat de aarde om haar as draait. U bent van harte welkom om hiervan getuige te zijn.

Organisatie

De demonstraties van De Slinger van Foucault worden uitgevoerd door leden van Bèta. Bèta is een groep enthousiaste wetenschapsleerkrachten die proberen om regelmatig ‘wetenschap uit de klas te laten komen’. De Slinger van Foucault is het grootste project dat Bèta tot nu toe op poten heeft gezet. Voor de praktische uitwerking doet Bèta een beroep op de hulp van De Vrienden van De Slinger.

De slinger

We maken tijdens de demonstraties gebruik van een slinger met een lengte van 13,5 m en een massa van 27 kg. De slinger wordt niet magnetisch aangedreven en moet daaromregelmatig opnieuw in beweging gebracht worden. De slingerbeweging duurt echter lang genoeg om de rotatie van de aarde aan te tonen.

Schoolbezoek: welkom!

De demonstraties zijn gericht op leerlingen van de lagere school en het secundair en worden aangepast naargelang de leeftijd van de leerlingen.

Wat mag u verwachten?

De draaiing van de aarde wordt door een Bèta-medewerker gedemonstreerd met behulp van de slinger. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling over het leven van Foucault, draaiing van de aarde, gyroscopen, godsdienst en wetenschap, … De teksten op de infopanelen kunnen u op aanvraag toegestuurd worden. We voorzien ten slotte ook enkele eenvoudige ‘hands-on’-opstellingen waar u -indien gewenst- snel enkele slingerwetten experimenteel kan afleiden. Alle materiaal voor het onderzoek naar de invloed van de hoekamplitude, slingermassa, slingerlengte en valversnelling is aanwezig. Handige invulbladen zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Het staat begeleidende leerkrachten vrij om zelf ook toelichtingen te geven.

Een volledig bezoek (uitleg, demonstratie en infopanelen) neemt ongeveer 40 minuten in beslag.

Praktisch

Vul het onderstaande formulier ten laatste 5 werkdagen op voorhand in om een demonstratie van de Slinger van Foucault te reserveren. Na controle van uw inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail.

plattegrond

Gelieve u 10 minuten op voorhand aan te melden bij de receptie (zie plan).  Volg de wegwijzers!

Er is ruime parkeergelegenheid voor auto’s en bussen op de jeugdparking van HVV achter de school (toegang via Katelijnestraat). Ook voor fietsen is er parkeergelegenheid. Gelieve bij uw inschrijving hieronder wel te vermelden indien u met de fiets komt.

Kostprijs

De demonstratie van de Slinger van Foucault is volledig gratis.

Hou rekening met …

De maximale groepsgrootte is 25 leerlingen.

Gezien de demonstraties worden uitgevoerd door leerkrachten tijdens hun springuren, vragen wij om de planning strikt te respecteren.

Er wordt niet gegeten of gedronken in de kapel. Het gebruik van een gsm is verboden.

Het is verboden om zelf het afgebakende slingervlak te betreden.

Meer info

U kan de slinger zelf op voorhand bezoeken tijdens de publieke demonstraties op zaterdag 6 mei van 13.30 u tot 17.00 u of op zondag 7 mei van 10.00 u tot 17.00 u. Klik hier voor de informatie over publieke demonstraties.

Voor meer informatie: bart.engelen@klein-seminarie.be

 

Via dit formulier krijgt u een voorlopige inschrijving. Daarna ontvangt u een definitieve bevestiging per mail.

* verplicht veld