Een van onze leerkrachten als regisseur en een van onze oud-leerlingen als acteur aan het werk zien? Dat kan!

De jonge theatermaker Ilse Oostvogels zette haar tanden in Homerus’ meesterwerk De Ilias.
De Ilias beschrijft een periode uit de Trojaanse oorlog. Voor Oostvogels vormen deze verzen uit de klassieke oudheid de basis voor het hedendaagse verhaal dat zij wil vertellen. Samen met een groep jongeren tussen de 16 en de 26 jaar oud afkomstig uit Nederland, Afghanistan, Guinee, Sierra Leone en Syrië presenteert Oostvogels een eigentijdse versie van dit wereldberoemde oorlogsepos. Ruben Mathé (6LWI8, retorica 2018) is één van hen.

Ilse Oostvogels: “Ik haal mijn inspiratie voor een groot gedeelte uit de literaire canon. Deze wereldwijd bekende vertellingen bieden mij inspiratie. Fascinerend vind ik bijvoorbeeld het gegeven dat we blijkbaar oorlog nodig hebben. Hoe kijken met name jongeren wereldwijd tegen deze thematiek aan? Door met een diverse groep jongeren afkomstig uit oorlogs- en niet oorlogsgebieden te werken hoop ik enerzijds antwoorden te vinden, maar meer nog de blik rondom het onderwerp oorlog te verruimen.”

De jongeren hebben allemaal zo hun eigen motivatie om mee te doen. 

Sajad (Afghanistan): “Als ik Een Ilias speel, voel ik mijn land. Ik voel het probleem van de mensen in mijn land: oorlog. Hoe zij leven nu, met oorlog. Ik denk dat mensen met oorlog kunnen stoppen. Maar ze moeten dat zelf willen.”

Zuheir (Syrië): “Ik vind het een heel mooi verhaal. En voor mij is theater altijd een boodschap aan de mensen. De Ilias is echt ons verhaal. Het gaat over wat wij hebben meegemaakt.”

In de voorstelling wordt Nederlands en Engels gesproken.

Ilse Oostvogels volgde de opleiding  theatermaker en theaterdocent aan de Academie voor Theater in Tilburg. Tijdens haar opleiding maakte ze Macbeth en Je moet dansen op mijn graf, twee jongerenvoorstellingen die bekroond werden met verscheidene prijzen, waaronder de Jacques de Leeuw Prijs in 2016.

Je kan hier tickets bestellen: https://www.hoogstraten.be/vrije-tijd/cultuur/gemeenschapscentrum-hoogstraten/tickets/bestel-losse-tickets

credits:

Een Ilias is een voorstelling van Ilse Oostvogels / Compagnie UR,  ondersteund door Makershuis Tilburg, met bijzondere bijdrage van Het Zuidelijk Toneel.

Regie & tekstbewerking: Ilse Oostvogels | Spel: Ruben Mathé, Daan Mentzel, Vera Muller, Sajad Nazari, Nick Robaey, Zuheir Saad Eddin e.a. | Muziek: Tim Mulleman | Techniek: Tom IJpelaar | Coaching tekstbewerking: Greet Vissers | Artistiek advies: Piet Menu | Bewegingsadvies: Vincent Saffrie | Productie: Robert van den Booren

t Kan u precies niet deren
Gij blijft koppig zitten mokken in uw tent
En dat noemt zich dan een held
Straks zijn alle Grieken geveld
Gewoon omwille van een vrouw

 

Een Ilias: op 28/9 in Hoogstraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.